Picasso, Bacon şi Warhol, cel mai bine vânduţi artişti din 2008

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Pablo Picasso, Francis Bacon şi Andy Warhol au fost cel mai bine bine vânduţi artişti din lume în 2008, potrivit sumelor plătite pe lucrărilor lor, care totalizează peste 750 de milioane de dolari.

Lucrările lui Picasso au adunat, anul trecut, peste 260 milioane de dolari. Deşi impresionantă, cifra este cu 80 de milioane sub cea din 2006, când la casele de licitaţii s-a consemnat, oficial, recordul anual de vânzări pentru operele celebrului artist cubist. Anul trecut, lucrarea pentru care s-au plătit cei mai mulţi bani, 17,1 milioane de dolari, a fost "La Grue", o statuetă de bronz realizată de Picasso la începutul anilor '50.

Pe locul doi în topul celor mai bine vânduţi artişti de anul trecut se află postmodernistul Francis Bacon, ale cărui lucrări scoase la vânzare au totalizat 256 milioane de dolari. Din această sumă, 50 de milioane de euro a costat un triptic cumpărat de miliardarul rus Roman Abramovici, iar alte aproape 24 de milioane s-au plătit pentru lucrarea "Study of Nude with Figure in a Mirror".


Locul al treilea în clasamentul vânzărilor din 2009 este ocupat de Andy Warhol, reprezentat al curentului popart, cu încasări de 236 de milioane de dolari pentru lucrările sale. Printre cele mai bine vândute lucrări ale sale s-au numărat "Marilyn Monroe" şi "Mao", care au costat aproape un milion de dolari.

Clasamentul realizat de Artprice mai include nume ca Edgar Degas, Claude Monet şi Damien Hirst.

Potrivit specialiştilor din domeniu, clasamentele de acest gen nu reflectă valoarea reală a unui artist, ci mai degrabă tendinţele de pe piaţa obiectelor de artă.

Anul trecut, suma încasărilor pe lucrări ale primilor zece artişti din acest clasament a fost de 1,7 miliarde de dolari, faţă de 1,8 miliarde în 2007.

Subiecte pe aceeași temă



Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?