Piaţa rezidenţială va stagna în primul trimestru din 2009

 
Foto: polona.ro
Foto: polona.ro
În condiţiile economice şi financiare actuale, piaţa rezidenţială locală va stagna în primul semestru din 2009, fiind influenţată în principal de costurile ridicate ale finanţării, conform unui studiu realizat de BNP Paribas Real Estate.

Stocul de apartamente nou construite a crescut semnificativ în 2008, comparativ cu anii precedenţi, în special pe segmentul locuinţelor din cadrul proiectelor rezidenţiale de mari dimensiuni destinate populaţiei cu venituri medii, se arată în studiul menţionat. Pe parcursul anului trecut, accesul limitat la finanţare, instabilitatea pieţei şi discrepanţele dintre nivelul de preţ anticipat de vânzători şi cumpărători au dus la scăderea semnificativă a numărului de tranzacţii.

De asemenea, în ultimul trimestru din 2008 tranzacţiile rezidenţiale au fost practic îngheţate şi s-a asistat la o scădere importantă a preţurilor solicitate pentru locuinţe. Ritmul rapid al vânzărilor înregistrate în 2007 şi creşterea constantă a preţurilor din ultimii ani le-au creat dezvoltatorilor convingerea că volumul cererii generate de clienţii din clasa medie poate aduce profituri substanţiale.

Ca urmare, numărul total de locuinţe propuse spre finalizare în 2008 a crescut până la aproape 9.000 unităţi, din acestea fiind însă livrate mai puţin de jumătate.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?