Peste zece mii de oameni din Timiş au petrecut Revelionul pe rit vechi

 
Foto: 8asians.com
Foto: 8asians.com
Fierbere mare în restaurantele care au aşteptat oaspeţi sârbi, bulgari şi ucrainieni! Numai în judeţul Timiş, zece mii de oameni au petrecut marţi noapte Revelionul pe rit vechi.

Mii de litri de vin şi sute de porţii de mâncare s-au pregătit la fiecare restaurant din Timiş unde sârbii din Banat au petrecut Revelionul pe rit vechi.

Pentru ca trecerea în 2009 să fie una de neuitat, oaspeţilor moldoveni li s-a oferit şi renumitul desert ardelenesc, vorgobeleş, asta pentru ca basarabenii să nu uite că şi-au petrecut revelionul la Sovata.

Sute de vasluieni din localitatea Slobozia au petrecut sărbătorile pe stil vechi. Aşa cum e datina, gospodinele au pregătit bucate tradiţionale, iar prin sat au umblat alaiuri de colindători.

Spre deosebire de alţi ani, Poiana Braşov a fost aproape pustie. Doar câţiva petrecăreţi din Ucraina sărbătoreau într-o parcare trecerea în noul an.

Patronii de restaurante s-au dat peste cap să asigure cea mai bună atmosferă în noaptea dintre ani, aşa că au angajat lăutari celebri.

"Avem aproximativ 170 de clienţi, şi sârbi, şi români care vor să petreacă alături de sârbi trecerea dintre ani", a declarat Mihaela Marcov, manager restaurant.

Şi cum petrecerea de pomină, cu cheltuială se ţine, fiecare patron de restaurant a scos din buzunar mii de euro pentru decoraţiunile şi aprovizionarea de Revelion. Oaspeţii au plătit între 200 şi 450 de lei pentru masă şi distracţie.

Şi ucrainenii din Maramureş s-au pregătit să treacă în noul an. Mulţi dintre ei au preferat să-şi petreacă Revelionul în localităţile rurale unde încă se mai păstrează tradiţiile. Alţii au optat pentru diverse localuri din Baia Mare.

Potrivit tradiţiei, ca şi la ceilalţi maramureşeni, ucrainenii obişnuiesc să umble cu sorcova pe la casele cunoscuţilor, urându-le un an bun. De asemenea, în prima zi din noul an e obligatoriu să-ţi intre prima dată în casă un bărbat şi nu o femeie, pentru a avea un an îmbelşugat, lipsit de rele.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?