Ce a pățit un bărbat din Olt care a ascuns 10 porci bolnavi de pestă porcină africană?

 
Pesta porcina africană
Pesta porcina africană

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor continuă ancheta la stâna din Rusăneşti, acolo unde au fost găsiţi 10 porci bolnavi de pestă, scrie realitateadeolt.net.Veterinarii au descoperit că boala evolua în acea exploataţie cu mult timp înainte să fie declarată. Fermierul şi-a îngropat încă un porc mort, bolnav de pestă, fără să anunţe autorităţile.

Echipele de control au tras primele concluzii în cazul celui de-al patrulea focar de pestă de la Rusăneşti, apărut după eliminarea porcilor din comună: proprietarul a ascuns cu bună ştiinţă boala.

„Din verificările la faţa locului şi din declaraţiile proprietarului s-a constatat că acesta a ascuns realitatea şi că în exploataţie pesta evolua mai devreme de depistarea focarului, fiind găsit un porc mort, îngropat. Au fost prelevat probe şi trimise la laborator, rezultatul prinvind prezenţa virsului pestei porcine africane fiind pozitiv. Pentru faptul că proprietarul contribuie la răpândirea unor boli infecto-contagioase, riscă sancţiune penală”, a spus Venera Popa, consilier superior în cadrul DSVSA.

Veterinarii fac verificări şi în cazul altor exploataţii din Rusăneşti ai căror proprietari nu au răspuns apelului veterinarilor care au venit să le ridice porcii. „Se fac în continuare verificări la Rusăneşti, la proprietari care nu au răspuns atunci când echipele noastre au fost în localitate. Ieri au mai fost solicitaţi de cetăţeni pentru a ridica 8 porci din 2 exploataţii.

Se verifică, de asemenea, dosarele întocmite pentru despăgubire, se corelează şi cu ultimul recensământ efectuat de echipele de medici veterinari şi evident că se va ajunge al o concluzie şi în cazul acestor cetăţeni”,a mai spus Venera Popa.

Până acum, veterinarii au eliminat peste 600 de porci din Rusăneşti.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Belu
11 Dec 16:32
Pesta porcina este voit raspandita in Romania pentru a se falimenta micii crescatori de porci si a face din Romania o tara importatoare de carne de porc din UE.
Răspunde
0 0
Gyuri
12 Dec 08:07
2 Se pare că această lume vrea să desființeze populația care locuieşte pe aceste meleaguri,nu doresc să mai existăm,ne omoară animalele,ne fură pădurile,ne lasă să fim conduşi de tâmpiți.E clar că ne vor răul.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?