Pentru ziariști, Ebola e mai rea decât războiul

 

Jurnaliștii se tem mai mult să lucreze în zonele afectate de epidemia de Ebola, decât în cele în care au loc conflicte armate, asta în condițiile în care, într-o țară afectată de virusul Ebola, jumătate din persoanele contaminate mor, se arată într-un articol publicat luni, de revista Le Courrier International, informează Agerpres.

”Cel mai mare pericol, într-o zonă de război, este că nu vezi inamicul. Dar și aici în Liberia suntem tot în fața unui război în care nimeni nu a văzut inamicul”, remarcă fotoreporterul francez Jerome Delay, trimis de agenția Associated Press în Liberia. Obișnuit să acopere zonele de conflict, unde se teme de ”gloanțe și macete”, el recunoaște că, de data aceasta, îi e frică pentru sănătatea sa.

”În loc de cască și vestă antiglonț acum port un combinezon, cizme de cauciuc, mănuși, o mască și o cantitate de clor suficientă pentru dezinfectarea unei piscine de 50.000 de litri”, explică fotoreporterul, admițând totuși că niciun echipament de protecție nu exclude infectarea cu virusul ucigaș.

”Prima regulă este să nu atingi pe nimeni”, notează Lenny Bernstein, reporter al publicației The Washington Post.
El își verifică foarte des temperatura, după ce a realizat timp de 12 zile un reportaj în Liberia, unde a dat mâna cu mai multe persoane uitând protocolul ce i-a fost indicat, adică să nu atingă pe nimeni, sfat pe care, însă, majoritatea localnicilor nu-l pot respecta, astfel că ei joacă permanent ruleta rusească.
Pentru a reduce riscul de a fi răpiți în zonele de conflict, reporterii își iau diferite măsuri de precauție, cum ar fi schimbarea frecventă a hotelului, unde sunt cazați, și a restaurantelor unde iau masa, scrie ziaristul publicației americane The Atlantic, Sam Sturgis, într-un reportaj despre experiența sa din Sierra Leone, o altă țară afectată de epidemie.

Pentru a evita infectarea cu Ebola, ziariștii trebuie să respecte riguros alte proceduri, cum ar fi, de exemplu, ca de fiecare dată să fotografieze, de la o distanță, care să excludă riscul vreunui contact uman, explică el.
 

 

Mai multe pe Agerpres.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?