Pentagonul confirmă: Militari americani au fost expuşi unor arme chimice în Irak după 2003

 
PENTAGON
PENTAGON

Aproximativ 20 de militari americani au fost expuşi unor arme chimice datând din epoca lui Saddam Hussein, iar unii dintre ei au fost răniţi, a anunţat miercuri Pentagonul, confirmând informaţii dezvăluite de New York Times, potrivit Mediafax.

Publicaţia americană a dezvăluit în ediţia sa de miercuri că militari americani şi irakieni au fost răniţi de arme chimice în perioada 2004-2011 şi că Pentagonul le-a ordonat să tacă.

"În total, trupele americane au anunţat, în cel mai mare secret, descoperirea a aproximativ 5.000 de ogive, obuze şi bombe aeriene ce conţineau arme chimice", dezvăluie cotidianul într-un articol-fluviu consacrat acestui subiect.


Publicaţia a realizat "zeci de interviuri cu persoane implicate, oficiali irakieni şi americani" şi a avut acces la documente ale serviciilor de informaţii "puternic redactate".

New York Times afirmă că a dat de urma a 17 militari americani şi a şapte agenţi de poliţie irakieni care au fost expuşi unor agenţi neurotoxici şi la gaz muştar.

Întrebat în legătură cu articolul publicat de New York Times, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a apreciat că această cifră se ridică "la aproximativ 20" de militari. Dar, conform New York Times, cifra exactă este ţinută secretă de administraţia americană.

Aceste arme chimice au fost fabricate pentru a fi folosite în războiul împotriva Iranului (1980-1988).

Înainte de invazia Irakului în martie 2003, preşedintele american de atunci George W. Bush dădea asigurări că regimul lui Saddam Hussein posedă arme de distrugere în masă. Aceste arme nu au fost găsite niciodată, dar forţele americane au descoperit un arsenal de arme chimice pe care nu erau pregătite să le mânuiască, potrivit New York Times.

Publicaţia l-a intervievat în special pe un fost sergent din cadrul US Army care a fost rănit cu gaz muştar în 2007 şi care nu a beneficiat de tratament medical şi nici nu a fost evacuat. "Aveam impresia că mai degrabă sunt un cobai, nu un militar rănit", explică el.

Congresul american a primit "informaţii parţiale", dă asigurări cotidianul, iar militarii implicaţi în aceste descoperiri au primi ordin "să tacă sau să dea informaţii eronate în legătură cu ceea ce au găsit".

Pentagonul nu a confirmat această ultimă informaţie.

Contactat de AFP, contraamiralul Kirby a dat asigurări că "secretarul (Apărării, Chuck) Hagel, se preocupă de orice informaţie sau presupunere potrivit cărora trupele noastre nu au beneficiat de grija şi sprijinul pe care le merită. El aşteaptă din partea tuturor liderilor, indiferent de nivelul de responsabilitate, să se străduiască şă-şi corecteze erorile".

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?