Pentagonul analizează păstrarea de trupe americane în nordul Siriei

 

Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a declarat luni că se discută opţiunea de a păstra unele trupe americane în părţi din nord-estul Siriei, în apropiere de câmpuri petroliere. 

Trupele americane vor fi alături de Forţele Democrate Siriene (SDF), pentru a se asigura că ţiţeiul nu ajunge sub controlul Statului Islamic (SI) sau al altor grupări, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Șeful Pentagonului a spus că, deşi este în desfăşurare retragerea din nord-estul Siriei, unele trupe sunt în continuare alături de forţe partenere în apropiere de câmpurile petroliere şi există discuţii ca unii militari să rămână acolo.

Esper a precizat că nu a prezentat încă această opţiune, dar că sarcina Pentagonului este de a analiza diferite variante.

Sâmbătă, acesta a anunțat  că toţi cei aproape 1.000 de militari care se retrag din nordul Siriei vor fi transferaţi în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva luptătorilor Statului Islamic şi pentru „a ajuta la apărarea Irakului”.

Joi, Turcia a fost acord, în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american Mike Pence, să suspende timp de cinci zile ofensiva în nord-estul Siriei pentru a le permite luptătorilor kurzi să se retragă din „zona de securitate” pe care Ankara vrea să o instituie la graniţa cu Siria.

După câteva ore însă, încetarea focului a fost rapid întreruptă de armata Turciei care a lansat, vineri, un raid aerian extrem de dur asupra localității Bab al-Kheir, la est de Ras al-Ain.

Armistiţiul era destinat de asemenea să atenueze criza declanşată de decizia bruscă a preşedintelui Donald Trump de a-i retrage pe toţi cei 1.000 de militari americani din nordul Siriei. Invazia turcilor în Siria a fost  criticată la Washington şi în alte capitale drept o trădare a aliaţilor kurzi care au luptat alături de trupele americane împotriva jihadiştilor.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?