Pedeapsă-record pentru un primar: 10 ani de închisoare

 
Foto: expressdebanat.ro
Foto: expressdebanat.ro

Primarul unei comune din județul Caraș-Severin a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a fraudat fondurile europene! Este cea mai mare pedeapsă dată în dosarele APIA.

Mai mulți primari cărășeni au ajuns după gratii pentru că au fraudat fondurile europene accesate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, scrie expressdebanat.ro

Cei mai mulți dintre ei și-au ispășit deja pedepsele și astăzi sunt în libertate. 

Ultimul condamnat este Gheorghe Puiu Percea, primarul comunei Ciclova Română. Edilul a fost condamnat în primă instanță, de Tribunalul Caraș-Severin, la 10 ani de închisoare pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ un 1 milion de euro.

Din pedeapsa de zece ani, lui Percea i se va deduce durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, de la 8 noiembrie 2017 până la 8 ianuarie 2018.

În plus, acesta nu va mai fi primar pentru o perioadă de minimum cinci ani după executarea pedepsei.

Percea a fost găsit vinovat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente sau declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată, nu mai puțin de 22 acte materiale.

În același dosar, pentru același tip de infracțiune ca și primarul, un inculpat a fost achitat, iar alți trei au primit câte trei ani de pușcărie, iar altul a primit o condamnare de patru ani de închisoare.

În această cauză, Tribunalul Caraș-Severin a admis acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi obligă, în solidar, pe cei cinci inculpaţii, inclusiv primarul,  la plata sumei de 5 milioane lei, creanţă principală aferentă campaniilor 2012-2017.

Instanța a mai dispus confiscarea sumelor de bani ridicate la percheziții și menținerea sechestrului pe mai multe conturi bancare, terenuri și locuințe ale inculpaților.

Primarul Percea este membru ALDE și este cel mai vechi primar din judeţul Caraş-Severin. El a fost, pe rând, democrat, democrat-liberal, liberal, apoi a trecut în barca celor de la ALDE, potrivit banatulazi.ro.

El este primar la Ciclova de aproape 30 de ani.

Gheorge Puiu Percea a fost ales primar la Ciclova în 1992, acum fiind la al şaptelea mandat. Penultimul mandat l-a câştigat pe listele PNL (USL), iar după ruptura din anul 2014, Puiu Percea a trecut în partidul lui Tăriceanu, ALDE, partid sub sigla căruia a candidat şi a câştigat primăria în 2016.

Sentința Tribunalului Caraș-Severin nu e definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Timișoara.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?