Paște Fericit! Pricesne de Paști din Ardeal

MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018
MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018
MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018 MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018 MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018 MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018 MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018 MESAJE DE PAŞTE 2018. FELICITĂRI DE PASTE 2018

Paște Fericit vă urează Realitatea.net! Vă propunem o linie de colinde pascale din Ardeal pe care să le ascultați în ziua de Paști.Colindele pascale din Ardeal sunt suratele celor cântate de Crăciun în toate regiunile României. Tematica acestor colinde este una religioasă. Există multe diferențe între cele două tipuri de colinde.

Tradiționalele colinde de Crăciun au fost influențate mult mai mult de creațiile folclorice în comparație cu colindele de Paște, care păstrează într-o mai mare măsură linia melodică a cântecelor bisericești din tradiția liturgică bizantină.


Astfel, colindele de Paște au un caracter cultural mult mai pronunțat. Ele sunt cântate, sub formă unor pricesne, doar în biserică. În cadrul liturgic, ele sunt intonate mai ales în momentul în care credincioșii se cumineca cu Sfântă Euharistie. Practic, nimeni nu cântă colinde de Paște în afară bisericilor. Linia lor melodică este inspirată de vechile cântece religioase bizantine, influențate de un puternic filon folcloric local. Spre deosebire de colindele de Paști, cele de Crăciun sunt în mare măsură expresia creației folclorice și datorează mult mai puțin muzicii bizantine.


O altă diferență este data de faptul că există două feluri de colinde pascale. În perioadă de dinainte de Paște, sunt intonate așa-numitele colinde de durere, mai ales în Săptămâna Patimilor. În perioadă de după Paște, în Săptămâna Luminată, sunt intonate colindele de bucurie, în care oamenii își exprimă veselia adusă de Învierea Domnului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?