Parlamentul UE a votat pentru activarea ”opțiunii nucleare” împotriva Ungariei. Ce urmează

 
Viktor Orban, în Parlamentul European
Viktor Orban, în Parlamentul European
FOTO: europarl.europa.eu

Parlamentul European a votat miercuri un raport care critică situația statului de drept în Ungaria lui Viktor Orban și cere activarea articolului 7 al Tratatului, care poate duce la pierderea dreptului de vot în Consiliul European. O astfel de măsură este doar un semnal însă, în condițiile în care activarea așa-numitei ”opțiuni nucleare” necesită și un vot unanim - și astfel, imposibil - în Consiliu.Parlamentul European a votat miercuri pentru a cere activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva Budapestei, mișcare care dechide astfel ușa pentru retragerea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul European.

448 de europarlamentari, inclusiv aliați de centru-dreapta ai lui Orban, au votat PENTRU, 197 contra şi 48 s-au abținut. 

Activarea articolului 7, cunoscut sub numele de ”opțiunea nucleară” necesită însă și votul unanim al Consiliului European.

Budapesta și Varșovia au încheiat deja o alianță informală pentru a bloca o astfel de măsură, în condițiile în care Polonia riscă o procedură asemănătoatre pentru propriile probleme cu statul de drept.

Premierul maghiar a venit marți în Parlamentul European pentru a răspunde acuzațiilor la adresa statului de drept din Ungaria și a sfârșit prin a-i convinge pe aliații de dreapta - sau cel puțin pe unii dintre aceștia - că nu este dornic de compromis.

Europarlamentarii spun că guvernul de la Budapesta a luat măsuri anti-migrație incompatibile cu standardele UE. Măsurile împotriva societății civile, a presei din Ungaria și cele luate, în general, pentru subordonarea justiției și instituirea unui regim autoritar la Budapesta, se află de asemenea în vizorul Parlamentului European.

Viktor Orban, care a sosit cu întârziere la dezbatere, a folosit momentul pentru a respinge acuzațiile și pentru a-și ataca criticii.

"Ungaria va fi condamnată pentru că a decis că nu va fi patria imigraţiei. Dar noi nu vom accepta ameninţări şi acte de şantaj din partea forţelor proimigraţie: ne vom apăra frontierele, vom opri imigraţia clandestină", a afirmat Viktor Orban, citat de site-ul cotidianului La Repubblica.

"Noi ne vom apăra frontierele şi doar noi putem decide alături de cine trăim. Am oprit sute de mii de imigranţi clandestini şi am apărat Ungaria şi Europa. Cetăţenii ungari au decis că patria noastră nu va fi patria imigraţiei", a subliniat Viktor Orban.

Premierul maghiar acceptase încă dinaintea discuțiilor că ar putea pierde votul de miercuri din Parlamentul European.

Pentru ca Parlamentul să ceară activarea articolului 7, care poate duce în cele din urmă la pierderea dreptului de vot în Consiliul European, este nevoie de votul a două treimi din europarlamentari.

Șeful grupului parlamentar al Popularilor Europeni, Manfred Weber, a anunțat marți că va vota pentru activarea articolului 7, dar că fiecvare membru al grupului este liber să voteze cum crede.

”Cred că am avut destul dialog”, a spus Weber, care își dorește să fie viitorul șef al Comisiei Europene. Critici clare au venit și de la președintele PPE, Joseph Daul.

 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Mihai
13 Sep 09:26
Cel mai corect ar fi ca toate tarile care au imigranti unguri, sa-i trimita inapoi in Ungaria.
Răspunde
0 0
Barta
12 Sep 18:06
Soarele va răsări și apune în continuare la aceeași oră și în același loc.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?