Parlamentul de la Chişinău va stabili vineri procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova

 
Foto: RTV
Foto: RTV
Comisia specială pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova va prezenta vineri un raport privind alegerea şefului statului, Parlamentul urmând să stabilească ulterior daca va fi iniţiată procedura de alegere a preşedintelui, a declarat marţi Ion Pleşca, preşedintele comisiei.

"Comisia se va întruni miercuri în şedinţă şi va lua o decizie în acest sens", a precizat pentru UNIMEDIA, Ion Pleşca, preşedintele Comisiei parlamentare pentru alegerea şefului statului.

Liderul Partidului Democrat de la Chişinău, Marian Lupu, este unicul candidat înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale, iar şeful Comisiei parlamentare speciale pentru alegerea preşedintelui a declarat că în aceste condiţii votul nu va putea avea loc la 23 octombrie, cum era prevăzut.

Constituţia R. Moldova nu prevede că la alegerea şefului statului trebuie să participe cel puţin doi candidaţi, însă există un aviz al Curţii Constituţionale în care se precizează faptul că este necesară concurenţa.Conform deciziei Parlamentului, procedura de alegere a preşedintelui R. Moldova trebuia să aibă loc la 23 octombrie. Liderii AIE susţin că Marian Lupu va rămâne candidatura coaliţiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comuniştilor, formaţiunea parlamentară de opoziţie, a declarat în repetate rânduri că nu va propune nicio candidatură la funcţia de şef al statului.

Constituţia R. Moldova prevede că alegerile prezidenţiale trebuie desfăşurate în cel mult două luni de la declararea vacanţei funcţiei, în cazul acesta, până la 11 noiembrie.  AIE are doar 53 de voturi în Parlament, iar pentru alegerea şefului statului este nevoie de 61 de sufragii, ceea ce înseamnă că partidele aflate în prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opoziţia comunistă pentru a-şi impune propriul candidat la preşedinţie.

Dacă grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor nu va vota preşedintele, aşa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat şi se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme însă de anul viitor.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?