Otrava din farfurie! Lista celor mai periculoase E-uri

Multe dintre alimentele de pe rafturile magazinelor sunt „doldora”de E-uri, care consumați în mod constant produc, potrivit nutriționiștilor, diverse afecțiuni. Nutriționistul Lygia Alexandrescu a făcut inventarul adivitilor alimentari. 

E110 poate duce la retard
E 110 este un colorant azoic de sintezaă, de culoare galben-portocalie, admis în Uniunea Europeană, însă al cărui consum frecvent nu este recomandat. Este întâlnit iîn compoziția băuturilor dulci de culoare galbenă, în produsele de panificație, în dulciuri, în înghețată, supe instant, margarină, creme pentru prăjituri și torturi, băuturi energizante, pesmet.

Consumul constant de alimente care conțin E110 poate conduce la agravarea simptomelor astmului bronșic, la manifestări exacerbate ale alergiilor, ale sindromului de hiperactivitate la copii, la apariția stărilor de greață, vărsătură, durere abdominală.

Potrivit unor teste făcute pe animale, un aport mare de E 110 a condus la retard, oprirea dezvoltării acestora și la apariția unor tumori renale.

Trebuie menționat că singura țară în care este interzis E110 este Norvegia.

E123, folosit și în tehnica fotografică

E123 (Amarant) este un aditiv alimentar admis în Uniunea Europeană, este folosit ca agent colorant sintetic în produse alimentare și băuturi, precum și în tehnica fotografică. E123 conferă produselor o culoare roșie/violet și este foarte solubil în apă. E123 este adesea găasit în compoziția vinurilor și a băuturilor spirtoase, baze de tort, jeleu instant, conserve cu fructe de mare, icre, supe instant, deserturi.

Ingerarea constantă de E123 este asociată cu apariția și agravarea simptomelor astmului și a eczemelor, precum și manifestarea hiperactivității la copii. Au existat, de asemenea, unele întrebări cu privire la pontețialul său cancerigen șsi unele studii au confirmat acest caracter oncogen al aditivului E123. Acest aditiv este interzis în multe țări, precum Statele Unite ale Americii, Austria, Rusia și Norvegia.

Sursa Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?