Orban anunță că PNL va desființa secția specială de anchetare a magistraților

 
Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban anunță că PNL va desființa secția specială de anchetare a magistraților - ”instrument politic de presiune și intimidare” - în momentul în care partidul va prelua guvernarea.PNL spune că va desființa secția specială de anchetare a magistraților când va ajunge la guvernare și își asumă angajamentul de a implementa toate recomandările formulate în privința sistemului de Justiție, astfel încât România să obțină ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

”Acțiunea declanșată de Secția specială de anchetare a magistraților împotriva candidatului român la șefia Parchetului European, într-un moment deloc întâmplător, este confirmarea avertismentului lansat de Partidul Național Liberal încă de la moment prezentării „tezelor" de la 23 august 2017 de ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru modificarea Legilor Justiției. 

PSD-ALDE a înființat o structură manevrată politic în interiorul sistemului de justiție cu scopul de a pune presiune asupra magistraților, de a-i intimida și de a se răzbuna în momente critice pentru a-i da drept exemplu pe cei care își permit să desfășoare anchete de mare corupție ce îi pot viza pe mai marii zilei. Astăzi este străveziu faptul că tocmai în acest sens acționează acest organism. 

Secția specială a fost înființată în ciuda avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii, în ciuda pozițiilor critice exprimate în cadrul Comisiei parlamentare speciale care a dezbătut modificările aduse Legilor Justiției, în ciuda criticilor asociațiilor profesionale, ale Opoziției parlamentare și ale societății civile. 

În sesizarea adresată Curții Constituționale, PNL a subliniat neconstituționalitatea înființării secției speciale de anchetare a magistraților. În pofida acestui lucru, CCR a apreciat a fi justificată și constituțională înființarea secției speciale, în contradicție cu raportul Ad-hoc pe România al GRECO din 19 – 23 martie 2018, care a solicitat abandonarea inițiativei referitoare la secția specială. 

După ce PNL a cerut sesizarea Comisiei de la Veneția, fapt refuzat atât de judecătorii constituționali cât și de majoritatea parlametară PSD-ALDE, a obținut acest lucru prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 

Comisia de la Veneția a exprimat serioase rezerve legate de înființarea acestei secții speciale, evidențiind riscul de a deveni un instrument de presiune și intimidare asupra judecătorilor și procurorilor, iar acest fapt a fost accentuat de emiterea OUG 90/2018. 

Comisia Europeană, prin Raportul MCV din 13 noiembrie 2018, solicită „suspendarea imediată" de la punerea în aplicare a modificărilor aduse Legilor Justiției și a ordonanțelor de urgențe subsecvente, inclusiv a normelor privind înființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților. Totodată, Comisia Europeană cere implementarea recomandărilor din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO. 

Având în vedere toate aceste poziții exprimate de experții europeni, Partidul Național Liberal își ia angajamentul de a desființa secția specială de anchetare a magistraților, de a implementa toate recomandările formulate în privința sistemului de Justiție, astfel încât România să obțină ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare prin îndeplinirea angajamentelor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană. 

În ceea ce privește cazul fostului procuror general și fost șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, considerăm că acțiunea declanșată în cazul său nu poate fi pusă sub semnul coincidenței, ci mai degrabă sub acela al unei răzbunări politice orchestrată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, sub coordonarea directă a președintelui PSD, Liviu Dragnea. 

Cu atât mai mult, pare un semn al disperării faptul că persoana care desfășoară ancheta în cazul Laura Codruța Kovesi este aceeași care a fost propusă în repetate rânduri de către Tudorel Toader ca succesoare la șefia DNA, după ce ministrul Justiției a obținut demiterea forțată a Laurei Codruța Kovesi. 

Așadar, există deja elemente care evidențiază un serios conflict de interese în acest caz, cu atât mai mult cu cât în plenul CSM chiar Adina Florea a declarat: „nu am fost niciodată un procuror independent". Dacă în mod normal apartenența politică la PSD a membrilor familiei sale nu ar trebui să fie pusă în discuție, prin conduita domniei sale, dar și prin pozițiile publice exprimate de membri ai familiei domniei sale, demonstrează un partizanat politic evident. 

Așa cum s-a angajat public, încă de la momentul anunțării listei scurte a candidaților pentru poziția de procuror șef al Parchetului European, reprezentanții PNL sunt angajați la nivelul Parlamentului European într-o acțiune de lobby politic astfel încât să obțină un vot favorabil candidatului din partea României, întrucât această poziție deosebit de importantă la nivelul Uniunii Europene este în primul rând o șansă pentru țara noastră de a avea reprezentanți în astfel de poziții cheie”, anunță un comunicat al PNL.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Sectia desfintata iar cei care au infintat-o ...
14 Feb 21:28
... direct in puscarie pentru haituirea justitie. Guita k g bistul va avea inca o acuzare de denunt mincinos pe linga condamnarile pe care le are deja !? Adevarul iese la iveala iar averile ilicite confiscate. Hotii vor ajunge acolo unde le este locul !
Răspunde
0 0
Tara e atacata de infractori ...
14 Feb 21:23
Hotii cu zeci si sute de milioane sifonate haituiesc justitia si pe cei care indraznesc sa aplice o aplice. Slugile pupa dosurile unor analfabeti corupti imbogatiti din demolarea economica a tarii, care ii joaca ca pe niste papusi stricate. Poolimea se bucura la pensii si salarii cu mult peste ce permite economia, cu mult peste ce cistiga putinii sngajati privati ramasi in tara. Populatie imbatrinita si frustrata, bujetari haotici, industrie ioc, sanatate ioc, demografie ioc, ... totul pentru ca o gasca iresponsabila sa cocotat la putere si nu vrea sa plateasca pentru dezastrul facut !
Răspunde
0 0
Si PNL cine il judecă,maiestre ?
14 Feb 17:47
E normal,sunt sectii de femei si sectii de bărbați la puscarie.Dl Laios nu a scăpt de puscărie ,Codruta ,biata, asteapta ,colegele ei,dracele de corupte ce sunt,sunt impasibile !Dar,chiar ,de ce vreti ca procurorii DNA să fie anchetati de procurorii DNA ?Poate se rusinează,poate au principiul lasă-mă să te las,nu stiu ,mai bine ar fi un procuror european sa cerceteze magistratii români,numai ca dna Codruta s-a inecat ca tiganul la mal.
Răspunde
0 0
vlad
14 Feb 14:57
bun si atunci daca nu se sesizeaza aceasta sectie atunci cine se sesizeaza in urma probelor lui Ghita? ca doar nu mos Lazar ca ea l-a pus sef la parchet fiind prieten cu ta-sa Lascu.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?