Oraşul lituanian Vilnius a devenit Capitala Europeană a Culturii în 2009

 
Foto: Realitatea TV
Foto: Realitatea TV
Lituanienii au avut, faţă de alţi europeni, ceva mai multe de sărbătorit în noaptea de Revelion. Pe lângă intrarea în noul an, un spectacol extraordinar, ce a cuprins focuri de artificii, jocuri de lasere şi muzică, a marcat numirea oraşului Vilnius drept capitala europeană a culturii în 2009.

Autorităţile din Vilnius s-au pregătit pe măsură pentru noaptea Anului Nou. Artificii, jocuri de lumini şi arii celebre. Spectacolul a fost urmărit de mii de oameni, toţi încântaţi că de joi au devenit locuitorii capitalei culturale europene.

La fel cum în 2007, Sibiul s-a bucurat de acest titlu, Vilnius va fi în următoarele 12 luni locul de desfăşurare al unora dintre cele mai importante evenimente din Europa. Concerte, expoziţii sau reprezentaţii de teatru vor fi completate de un târg de carte şi un festival de poezie.

Printre primele proiecte s-a numărat un patinoar în aer liber, amenajat în inima oraşului vechi. Noua atracţie a fost inaugurată aseară de două staruri ale patinajului lituanian.

Proiectul Capitala Culturii Europene a fost iniţiat în 1985 de ministrul grec al culturii din acea perioadă, Melina Mercouri. Scopul este promovarea culturii ca virtute a societăţii moderne şi încurajarea dialogului şi toleranţei. Primul oraş care a primit această titulatură a fost Atena. Anul acesta titlul de Capitală Europeană a Culturii va fi împărţit între Vilnius şi oraşul austriac Linz. 

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?