Oprescu: Sediul PMB consolidat va rezista şi unui cutremur de 9,2 grade

 
Oprescu: Sediul PMB consolidat va rezista şi unui cutremur de 9,2 grade
Oprescu: Sediul PMB consolidat va rezista şi unui cutremur de 9,2 grade

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri, că lucrările de consolidare ale vechiului sediu al municipalităţii sunt făcute după o metodă de pionierat în România, iar clădirea va rezista şi unui cutremur de 9,2 grade Richter.

"Este o metodă nouă, pionierat în România, n-avem noi niciun merit, îl au proiectanţii şi, de ce nu, executanţii, însă, după ştiinţa mea, este a doua clădire din România care este astfel consolidată, prima fiind un corp al ASE-ului", a declarat, miercuri, Sorin Oprescu după vizita efectuată la şantierul sediului municipalităţii din Bulevardul Elisabeta.

Potrivit primarului Capitalei, lucrările la sediu se fac în două etape, prima având în vedere consolidarea infrastructurii şi punerea clădirii în siguranţă, iar cea de-a doua, modernizarea şi reabilitarea imobilului, precum şi mansardarea acestuia. În urma mansardării, va fi obţinută o suprafaţă suplimentară de aproximativ 2.000 de metri pătraţi.

Oprescu a precizat că prima etapă este finalizată în proporţie de 90 la sută, termenul de finalizare fiind 30 aprilie 2014. Costul lucrărilor din această etapă se ridică la 57.372.033 de lei.

Potrivit primarului general, consolidarea infrastructurii s-a făcut prin metoda izolării antiseismice a bazei clădirii care are în vedere separarea întregii clădiri de fundaţie pentru introducerea unui număr de 36 de amortizori antiseismici şi a unui număr de 262 izolatori seismici, care vor izola baza de restul clădirii, astfel încât, în momentul unui cutremur, clădirea se va mişca diferit faţă de vibraţiile pământului.

Edilul Capitalei a spus că imobilul este astfel proiectat să reziste unui cutremur de 9,2 grade Richter.

În ceea ce priveşte finalizarea întregii lucrări, Oprescu a precizat că, pentru cea de-a doua etapă, de modernizare şi reabilitare efectivă a imobilului, sunt necesare aproximativ 81 de milioane de lei şi o durată de execuţie de peste un an.

În cea de-a doua fază intră şi construcţia unei parcări subterane în curtea interioară a imobilului care va avea trei niveluri subterane şi aproximativ 100 de locuri de parcare, dar şi amenajarea peisagistică a întregului ansamblu.

"Deschidem şi gardul din curtea interioară care în prezent face legătura cu unitatea de pompieri a ISU, astfel încât să apară o piaţetă, însă, fiind vorba de un monument istoric arhitectural clasa A, este vorba de mai multe aprobări de la Ministerul Culturii", a mai spus Oprescu.

În ceea ce priveşte întârzierile înregistrate în desfăşurarea lucrărilor, edilul şef al Capitalei a precizat că este vorba de aproximativ nouă luni, care, în principal, au fost necesare pentru ca Prefectura Bucureşti să elibereze clădirea.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş într-o clădire de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea sediului său din Bulevardul Regina Elisabeta

Imobilul situat pe Bulevardul Regina Elisabeta este construit în 1906 de arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat şi Arcul de Triumf, fiind clasat pe lista monumentelor istorice ca monument de arhitectură clasa A.

În anul 1995 imobilul a fost încadrat la clasa I de risc seismic.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 -2
Alex
20 Mar 11:44
Oprescu a demonstrat prin fapte ca este preocupat de soarta cladirilor de patrimoniu. Pentru cei care nu stiu cladirea a fost proiectata de Petre Antonescu unul din cei mai importanti arhitecti romani. Asadar nicio suma nu e prea mare .
Răspunde
1 -3
Alex
20 Mar 11:38
Oprescu a demonstrat prin fapte ca este preocupat de soarta cladirilor de patrimoniu. Pentru cei care nu stiu cladirea a fost proiectata de Petre Antonescu, unul din cei mai importanti arhitecti romani. Asadar nicio suma nu e prea mare .
Răspunde
3 -1
un seismolog
20 Mar 11:34
Cum sa reziste la un cutremur de peste 9 grade richter ? La facultate se invata ca peste 9 grade se schimba relieful.
Răspunde
1 -3
Doru
20 Mar 11:14
Gandindu-ne ca Primaria este cladire istorica, era si firesc ca Oprescu sa fie preocupat de consolidarea si restaurarea ei dupa standarde europene.
Răspunde
1 -3
Doru
20 Mar 11:13
Gandindu-ne ca Primaria este cladire istorica, era si firesc ca Oprescu sa fie preocupat de consolidarea si restaurarea ei dupa standarde europene.
Răspunde
10 -1
Cipper
19 Mar 16:10
Deci costa 12 milioane prima etapa. Si inca 18 a 2 a? De 30 milioane de Euro se construiau 7 primarii. Curtea de conturi doarme? Ca votantii stim deja ca dorm si tovarasu oprescu va fi reales si la n lea congres.
Răspunde
7 -2
dan popescu
19 Mar 19:03
3 Ha, tov. Oprescu va avea locul lui in istorie ca fiind unul dintre cei mai abili ( jmecheri ) primari din Romania, fara nici o activitate sau un proiect serios, un fan al cheltuielilor exorbitante din bugetul primariei, dar un DEMAGOG perfect cu darul oratoriei si cu o mimica desavarsita pentru acest scop, ha, ha !
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?