"Oceanul pierdut", redescoperit din întâmplare. Detaliul neaşteptat observat în Marea Mediterana

 

Un cercetător a descoperit recent vestigii ale unui ocean care a existat acum aproximativ 340 de milioane de ani.Pamantul este o planeta in continua miscare si schimbare, care si-a modificat aspectul de nenumarate ori in decursurul milioanelor de ani.

Geologul Roi Granot, de la Universitatea Ben Gurion din Israel, declara ca a descoperit o crusta oceanica foarte veche. Crusta se afla sub zona de est a Marii Mediterane, se intinde pe aproximativ 155.000 de kilometri patrati si dateaza de acum 340 de milioane de ani, scrie publicatia Business Insider.

Aici era candva fundul unei mari sau al unui ocean, in perioada in care uscatul forma un supercontinent numit Pangeea, care s-a rupt apoi si a dus la formarea continentelor pe care le cunoastem acum.

Practic, aceasta parte a fundului Marii Mediterane ar putea fi un vestigiu al Marii Tethys, care exista inainte de formarea actualelor continente.

Ramasitele erau ingropate sub multe straturi de sedimente, de aceea au fost descoperite abia acum. Granot a observat o anomalie, in urma unei serii de expeditii in care a folosit sonarul pentru a cerceta adancul apei.
Geologul nu este sigur daca a descoperit o parte din baza Marii Thethys sau daca este vorba de un alt ocean preistoric, necunoscut pana acum.

sursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?