O navă aparţinând Marinei egiptene, atacată în Marea Mediterană. Opt militari sunt daţi dispăruţi

 

Persoane aflate la bordul mai multor ambarcaţiuni au atacat miercuri, în Marea Mediterană, o navă aparţinând Marinei Egiptului, obligând armata egipteană să trimită întăriri aeriene. Armata egipteană a anunţat că nava a fost ţinta unui atac "terorist" şi că opt militari sunt daţi dispăruţi, potrivit Mediafax.

De când armata l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013, atentatele împotriva forţelor de securitate s-au multiplicat, dar acest atac maritim este fără precedent.

Aceste atacuri sunt adesea revendicate de jihadişti care spun că acţionează în represalii la reprimarea sângeroasă care s-a abătut asupra susţinătorilor lui Morsi şi care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi.


Armata egipteană a anunţat într-un comunicat că cele patru ambarcaţiuni folosite în atacul de miercuri au fost distruse.

De asemenea, armata a anunţat că 32 de presupuşi activişti au fost arestaţi în legătură cu acest atac.

Agenţia oficială de presă Mena a anunţat anterior că nava Marinei a luat foc în cursul schimburilor de tiruri, la aproximativ 70 de kilometri de litoralul egiptean, precizând că aviaţia a trimis întăriri pentru a lupta împotriva atacatorilor.

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei a anunţat că este vorba de un atac "terorist". Atacul a avut loc în largul guvernoratului Damietta, în nord-estul Egiptului.

"Cinci militari răniţi au fost transportaţi la un spital militar (...). Opt membri ai echipajului sunt daţi dispăruţi. Căutările continuă", potrivit comunicatului.

Armata a precizat că atacatorii reţinuţi vor fi interogaţi.

Nu se ştie de ce nava se afla atât de departe de coastă şi nici dacă este vorba de o patrulă navală a cărei trecere a fost anticipată de atacatori.

Un oficial militar a anunţat pentru AFP că atacatorii au folosit "bărci de pescuit" şi nu au recurs, se pare, la artilerie grea.

Marea Mediterană este frecvent parcursă de traficanţi de droguri şi călăuze de imigranţi clandestini, care au fost incerceptaţi în repetate rânduri de armata egipteană.

Cu toate că militarii egipteni luptă de mai multe luni împotriva unei insurecţii jihadiste în nordul Peninsulei Sinai, nu s-a mai anunţat vreun alt asalt maritim până în prezent.

Atacul de miercuri intervine după ce cea mai importantă grupare jihadistă egipteană, Ansar Bait al-Maqdis, a jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic (SI), care conduce operaţiuni în Irak şi în Siria.

Ansar Bait al-Maqdis şi-a concentrat atacurile împotriva poliţiei şi armatei în nordul Peninsulei Sinai, dar comite atentate răsunătoare cu maşină capcană şi în alte zone ale ţării.

Apărută în contextul vidului de securitate care a urmat înlăturării de la putere a lui Hosni Mubarak, în 2011, această grupare s-a arătat capabilă să realizeze atacuri tot mai sofisticate în pofida ofensivei armatei. Mai mulţi dintre membrii săi ar fi luptat în Siria pentru grupări islamiste rebele.

La sfârşitul lui octombrie, 30 de militari au fost ucişi într-un atentat sinucigaş comis în nordul Sinaiului. Acest atac, cel mai sângeros comis împotriva forţelor de ordine de la destituirea lui Morsi, nu a fost revendicat dar poartă amprenta grupării Ansar Bait al-Maqdis.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?