O ediţie princeps a romanului "Marele Gatsby", scoasă la licitaţie

O ediţie princeps a romanului "Marele Gatsby", scoasă la licitaţie
O ediţie princeps a romanului "Marele Gatsby", scoasă la licitaţie

O ediţie princeps a romanului "Marele Gatbsy", de Francis Scott Fitzgerald, estimată la 150.000 de dolari, va fi scoasă la vânzare într-o licitaţie organizată de casa Sotheby's pe 11 iunie, la New York, au anunţat, joi, reprezentanţii organizatorilor, citaţi de Reuters.

Această carte, care a aparţinut în trecut criticului literar şi scriitorului Malcolm Cowley, va fi scoasă la vânzare alături de o serie de scrisori şi poezii rămase nepublicate ale lui F. Scott Fitzgerald.

F. Scott Fitzgerald a scris acest roman, o dramă din epoca de aur a jazzului, în timp ce locuia în Franţa. Acest volum, deşi s-a bucurat de popularitate încă de când a fost publicat în premieră în 1925, abia după moartea scriitorului american, în 1940, a început să fie considerat o capodoperă a literaturii americane.

Nick Carraway, un tânăr fascinat de visul american, proaspăt venit la New York şi doritor de succes, împărtăşeşte povestea transformării lui James Gatz în Jay Gatsby. Pe fundalul unei Americi prospere, dar haotice, Gatz, mânat de mirajul iubirii faţă de Daisy Buchanan, îşi schimbă viaţa, devenind din student la Oxford gangster, traficant de alcool şi apoi milionar. Iubirea sa pentru Daisy nu se împlineşte însă. Rămâne povestea donquijotescă a Marelui Gatsby, desfăşurată odată cu un iluzoriu, nesfârşit "American dream".

Romanul "Marele Gatsby" a fost de mai multe ori adaptat pentru marele ecran, una dintre cele mai apreciate ecranizări ale sale fiind cea din 1974, cu Robert Redford şi Mia Farrow, în regia lui Jack Clayton.

O altă ecranizare a romanului "Marele Gatsby", regizată de Baz Luhrmann şi cu o distribuţie de zile mari, în care strălucesc Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan şi Tobey Maguire, a deschis ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes.

Articole recomandate


Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?