De ce şi-a bugetat Nuclearelectrica un profit de 16 ori mai mic anul acesta

 
Nuclearelectrica
Nuclearelectrica
FOTO: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectrica (SNN), operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de 16,3 ori mai mic faţă de câştigul de 456,7 milioane de lei din 2013.

Compania se aşteaptă ca în acest an să aibă venituri de 1,82 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), mai mici cu 20,8% comparativ cu 2,3 miliarde de lei în 2013, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014 care va fi suspus aprobării acţionarilor companiei în AGA programată pentru 11 martie.

Nuclearelectrica precizează că "bugetarea cheltuielilor a fost făcută în condiţii de austeritate faţă de anul anterior şi de nevoile reale pentru menţinerea pe termen lung a performanţelor de operare şi securitate nucleară, acestea fiind dimensionate ţinând cont şi de evoluţia anticipată negativă a veniturilor care se vor obţine în 2014 comparativ cu anul anterior".

Producătorul de electricitate estimeză cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei.

"În 2014, piaţa de energie se dovedeşte a fi o provocare pentru marii producători şi discutăm aici de ponderea mare a energiei din resurse regenerabile, creşterea volumelor de energie tranzacţionate pe piaţa spot, o volatilitate crescută a preţurilor pe această piaţă, scăderea preţurilor pe piaţa angro, scăderea consumului de energie şi teama cumpărătorilor de a contracta energie pentru durate mai lungi", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la solicitarea Mediafax.

Ea a adăugat că în actualul context al pieţei, singura măsură pe care o pot lua producătorii de energie este readaptarea strategiilor pentru a obţine o anumită predictibilitate.

Nuclearelectrica apreciază că va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea căreia va obţine 1,62 miliarde de lei.
Compania este obligată, în acest an, de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), să livreze populaţiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din producţie.

Preţul la care ANRE obligă Nuclearelectrica să vândă energie pe piaţa reglementată, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemulţumit conducerea producătorului de electricitate, care a acţionat ANRE în instanţă.

Compania acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României şi este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
2 0
s.o.s
10 Feb 17:45
sa nu uitam ca este an electoral........
Răspunde
2 0
Cocstel
10 Feb 17:37
Si pe mine ma surprinde faptul ca Nuclearelectrica si--a bugetat un profit mai mic dar pozitiv,sincer sa fiu ma asteptam la un profit negativ urmat de falimentare si vanzare pe 1 euro!Prietenii stiu de ce...
Răspunde
2 0
nemirabilul
10 Feb 17:28
In Romania nu m-ar mira ca si companiile de stat sa invarta bani prin off shore
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?