Nu uita să spui azi "MULŢUMESC!" Este ziua internaţională

 

Nu uita să spui azi "MULŢUMESC!" Este ziua internaţională a cuvântul, iar dacă asta nu este deajuns, să ştiţi că şi medicii ne îndeamnă să spunem mulţumesc cât mai des deoarece organismul emană hormonul fericirii la auzul acestui cuvânt.

Ziua Internaţională a Cuvântului „Mulţumesc” a fost instituită în anul 1994, iar iniţial era marcată timp de o săptămână, între 11 şi 18 ianuarie.

Evenimentul este marcat printr-un banner pe care cuvântul mulţumesc este scris în numeroase limbi, ceea se subliniază ideea că "mulţumesc”, rostit în orice limbă, a avut şi are o importanţă majoră pentru cultura poporului respectiv. 

În limba română, originea cuvântului este una extrem de interesantă. Mai întâi a luat naştere verbul a mulțumi, care privine din urarea (La) mulți ani. potrivit lingvistului Theodor Hristea, "La mulţí ani" a devenit mulțan/mulțani, care apooi a evoluat la (a) mulțămi.

Această transformare, din mulțăni în mulțumi, s-a realizat treptat, pe măsură ce s-a pierdut legătura etimologică cu urarea mulți ani!. De asemenea, de la a mulțămi, existent și azi regional, s-a ajuns la forma literară a mulțumi/mulţumesc.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?