Nu lua niciodată paracetamol la această oră. Te poți îmbolnăvi grav

 
Nu e recomandat să iei paracetamol dimineața
Nu e recomandat să iei paracetamol dimineața

Unele pastile pot provoca mai multe daune decât beneficii dacă sunt administrare la ore nepotrivite din zi. Este și cazul paracetamolului.

Probabil că am deveni mult mai atenți la orele când înghițim pastile, dacă am cunoaște câte ceva despre cronoterapie - un nou domeniu științific care urmărește modul în care ora la care luăm un medicament îi influențează acestuia eficiența.

Spre exemplu, banala aspirină poate reduce la jumătate riscul de boli cardiace sau atac cerebral, dacă este luată seara, în loc să fie luată dimineața.

De ce nu este bine să luăm paracetamol dimineața?

Paracetamolul este procesat în organism de către ficat. De aceea, acest medicament ar putea fi toxic, dacă se ia dimineața.

„Nivelurile hepatice ale unei enzime, denumită NAPQI, sunt cele mai mari dimineața, iar paracetamolul crește și mai mult acest nivel.", arată dr. Robert Dallman, profesor și expert în cronoterapie la Warwick University Medical School. „Dacă această enzimă se acumulează în ficat, poate provoca pagube semnificative."

Paracetamolul poate fi astfel foarte nociv pentru ficat. De altfel, supradozajul cu paracetamol este cauza a aproape o treime din transplanturile de ficat din Marea Britanie, potrivit Diva Hair.

Este cel mai bine să luați paracetamol seara, când nivelul NAPQI este scăzut în mod natural, precizează dr. Dallman.

Dacă paracetamolul este administrat la ore nepotrivite pe perioade lungi, se poate ajunge la necroză hepatică generalizată, insuficiență hepatică severă, cu urmări grave.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?