Noile taxe din legea offshore "vor descuraja investițiile din Marea Neagră". Reacția petroliștilor

 
Noua lege offshore
Noua lege offshore

Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore. Proiectul a fost adoptat cu 175 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 30 de abţineri.Legea care stabileşte în ce condiţii se vor exploata gazele din Marea Neagră a fost modificată personal de Liviu Dragnea și votată aproape de miezul nopții.

Principalele schimbări față de varianta Senatului se referă la eliminarea creditului fiscal, la taxa pe  veniturile suplimentare (o suprataxă aplicată pe veniturile obţinute de companii din vânzarea gazului, cu praguri diferite, în funcţie de preţul de piaţă al gazului). În plus, legea impune companiilor petroliere să trazacţioneze pe bursa din România cel puţin jumătate din gazele extrase din Marea Neagră.

Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră a reacționat dur la modificările din Camera Deputaților:

"Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaților vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol și gaze offshore din România și vor descuraja investițiile din Marea Neagră, cu consecința imediată a diminuării potențialul de producție suplimentară de hidrocarburi din zona offshore.

Asociația noastră considera că stabilitatea și predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general și a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioadă a contractelor de concesiune, reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore", spun companiile petroliere.

Cum arată legea offshore, în varianta Dragnea. Statul ia 40 miliarde dolari și îi bagă în autostrăzi

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?