Noile reguli privind plata cu cardul au intrat în vigoare. Ce trebuie să ştie românii

 
Noile reguli privind plata cu cardul au intrat în vigoare. Ce trebuie să ştie românii
Noile reguli privind plata cu cardul au intrat în vigoare. Ce trebuie să ştie românii

Noile reguli privind plata cu cardul au intrat, sâmbătă în vigoare, conform reglementărilor europene privind autentificarea clientului (SCA) din Directiva revizuită privind serviciile de plată (PSD2).

Cerinţele SCA aduc mai multă uşurinţă şi siguranţă pentru consumatori la plata bunurilor şi serviciilor online şi ajută la combaterea fraudei.

Cum plăteşti cu cardul în magazine


Pentru unele plăţi contactless la POS, va fi necesar să introduci codul PIN. Regulamentul UE prevede că după fiecare 5 plăţi contactless consecutive de sub 100 de lei/30 de euro, următoarea plată va trebui să fie autorizată prin codul PIN.

Conform directivei PSD2 şi Regulamentului UE, dacă alegeţi să oferiţi acces la conturile de plăţi deschise la băncile din România unui Terţ PSP, cum ar fi o companie fin-tech sau altă bancă, ar trebui să aveţi control asupra permisiunilor şi informaţii complete în orice moment privind datele la care are acces respectivul terţ.

De sâmbătă, 14 septembrie, devin aplicabile prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European şi a Consiliului (PSD2) cu privire la ”standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienţilor şi standardele deschise, comune şi sigure de comunicare (Regulamentul UE)”.

PSD2 (Directiva 2015/2366 / UE) promovează servicii inovatoare de plată mobilă şi prin internet realizând un mediu mai sigur pentru consumatori, informează Comisia Europeană, pe site-ul oficial.
Acest Regulament, direct aplicabil în România, stabileşte cerinţele tehnice şi măsurile de securitate pentru autentificarea strictă a clienţilor (SCA) şi pentru comunicarea în condiţii de siguranţă cu terţii prestatori de servicii de plată (Terţi PSP). Aceştia, conform PSD2, vor putea oferi consumatorilor, la cererea şi pe baza consimţământului lor, noi tipuri de servicii de plată, cu privire la conturile de plăţi accesibile online ale consumatorilor deschise la bănci sau la alţi prestatori.

Cum plăteşti pe site-uri care folosesc serviciul 3D Secure (online)

La plăţile online cu ajutorul cardului, pe lângă parola 3D Secure primită prin SMS la numărul de telefon înregistrat în sistem, va trebui să introduceţi şi un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de paşaport.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
mihai
14 Sep 16:59
Niste aiureli.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?