Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice: Avem nevoie de un fel de DNA în construcții

 

Fostul ministru al Lucrărilor Publice Nicolae Noica a susținut la Realitatea TV, în emisiunea Jocuri de Putere, că în România este nevoie de un Consiliu Tehnic Superior care să analizeze lucrările publice, “un fel de DNA pe probleme tehnice”, făcând referire la situația de la CNADNR.

Acesta a arătat cum funcționează expertiza în cazul contractelor CNADNR, susținând că treaba se face de mântuială, fiind condusă de oameni specializați pe cu totul alte domenii decât cel al construcțiilor.

“Mi se pare foarte grav, un domn care este specializat în IT se ocupă cu infrastructura României. Este foarte grav ce se întâmplă. Chiar am vorbit astăzi cu rectorul de la Facultatea de Construcții și l-am întrebat ce se întâmplă cu această Facultatea de Drumuri, de Căi Ferate, de Poduri. Zice ‘situația este foarte gravă, generația de profesori cu experiență au plecat, rămân mulți tineri, mulți încearcă să lucreze la diverse institute de proiectare’. Iar în cazul în care se fac niște contracte, mi-a spus un lucru care m-a uluit, CNADNR face contracte cu profesori, cu facultatea, și facultatea face o serie întreagă de rapoarte. Aceste rapoarte le oferă CNADNR, iar CNADNR, eu credeam că astea sunt obligatorii, că se execută, prin reprezentanți de-ai lor spune ‘prea dure sunt măsurile pe care l-au spus acești profesori’. Și aduc un alt expert, un expert oarecare care, ca să ia un ban, zice că-i bine”, a spus Noica.

El a susținut că este nevoie de o autoritate care să analizeze contractele și lucrările publice, astfel încât să nu se mai ajungă la situații în care statul român trebuie să plătească reparații de milioane de euro la un proiect finalizat de doar câteva luni.

“Trebuie să se facă un Consiliu Tehnic Superior care să analizeze. Un fel de DNA pe probleme tehnice. Dacă intră un Consiliu Tehnic pe problemele de construcții o să vedeți situația foarte gravă care este în România. Și este gravă pentru că noi nu ne respectăm regulile. Prima chestiune, contractle”, a spus Nicolae Noica.

“De exemplu, contractul pentru șoseaua care a fost făcută de la Ploiești până la Brașov de suedezi. Este un model de contract făcut în anul 1933 cu condiții, cu toate elementele puse, de ce nu vrem să folosim?”, s-a întrebat fostul ministrul al Lucrărilor Publice.

“Acesta este de părere că actualele contracte folosite de statul român în materie de construcții nu sunt unele potrivite, susținând că se pretează mai mult pntru instalații, decât pentru lucrări de construcții.

În schimb folosim contractele Asociației Inginerilor Constructori Consultanți. Tot respectul pentru ceea ce fac în țările în care lucrurile funcționează bine. Dar au venit aici în țară, s-au tradus contractele, care oricum s-au tradus prost, și nu sunt operaționale, asta mi se pare grav. Iar contractele astea se referă mai mult la lucrări care sunt standardizate, pentru lucrări de instalații, nu pentru lucrări de construcții. Rețeta dezastrului, avocați buni, ingineri proști. Noi aducem avocați cum sunt avocații care au făcut contractul cu italienii, noi statul român o să plătim. Cine trebuie să răspundă? CNADNR, beneficiarul român care ne reprezintă pe noi și care cheltuiește banul. A răspuns domnul Neaga,  doamna Bendeac? Văd că nu există curajul și responsabilitatea. Cel care va desființa conducerea de 30 de oameni, care sunt acolo pe salarii enorme, va rămâne în istorie”, a conchis Nicolae Noica.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?