NASA: Cea mai puternică EXPLOZIE SOLARĂ din 2013

Efectele masivei explozii solare ar putea fi simţite pe pământ.
Efectele masivei explozii solare ar putea fi simţite pe pământ. / FOTO: hardgeek.org
Efectele masivei explozii solare ar putea fi simţite pe pământ. Explozii solare Vom avea 2-3 explozii solare pe săptămână / FOTO: NASA

Creşterea ca număr şi intensitate a erupţiilor solare corespunde începutului unui nou ciclu de activitate a Soarelui, care va atinge maximum în 2013. Soarele cunoaşte alternativ cicluri de 11 ani de activitate şi de calm. 

Trei mari erupţii solare au avut loc în decurs de 24 de ore - luni şi marţi -, dintre care una a fost cea mai puternică din acest an, a anunţat miercuri seara NASA, care arată pe site-ul său imagini spectaculoase ale acestor fenomene, relatează AFP. Cea mai importantă erupţie solară anterioară din 2013 a avut loc în luna aprilie. 


Cele trei erupţii solare observate luni şi marţi sunt din aşa-zisa categorie X, care corespunde gradului cu cea mai mare intensitate în cazul unor astfel de fenomene. Ele sunt primele din acest grup din acest an, a precizat agenţia spaţială americană.

Aceste explozii sau ejecţii de masă coronală /EMC/ proiectează plasmă ionizată în spaţiu cu viteze mari, inclusiv ultima observată marţi, cu o viteză de 2.250 de km pe secundă, ceea ce este îndeosebi de rapid, a subliniat NASA. 

Cele trei ejecţii de masă coronală vor forma un nor de materii solare care ar putea afecta funcţionarea a doi sateliţi STEREO-B şi Epoxi, care supraveghează furtunile solare şi cometele. ''Membrii personalului responsabil cu aceşti sateliţi au fost avertizaţi şi, dacă va fi necesar, vor lua măsuri de salvare a instrumentelor'', a mai precizat NASA, potrivit Agerpres. 

Creşterea ca număr şi intensitate a erupţiilor solare corespunde începutului unui nou ciclu de activitate a Soarelui, care va atinge maximum în 2013. Soarele cunoaşte alternativ cicluri de 11 ani de activitate şi de calm. 

Fenomene de vânt solar însoţit de radiaţii puternice care rezultă din ejecţiile de masă coronală provoacă furtuni geomagnetice care interacţionează cu câmpul magnetic terestru. Ele produc aurore boreale şi australe, dar pot perturba temporar reţeaua electrică, comunicaţiile prin satelit şi radio. Cel mai adesea, câmpul magnetic terestru permite protejarea planetei. 

Erupţia solară observată în aprilie, care a antrenat perturbări ale telecomunicaţiilor, a fost mult mai slabă decât cele de luni şi marţi, care nu s-au produs totuşi în direcţia Terrei.

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?