Munţii Făgăraş ar putea deveni cel mai mare parc natural din Europa

 

Munţii Făgăraş ar putea deveni cel mai mare parc natural din Europa! Ministerul Mediului, în parteneriat cu mai multe organizaţii non-guvernamentale, au demarat proiectul de creare a celei mai mari arii protejate. Munţii Făgăraş, Bucegi, Piatra Craiului şi Iezer vor forma astfel un parc natural unic în Europa, ce ar deveni emblematic pentru acest continent, aşa Yellowstone este în Statele Unite ale Americii.

Ministrul Cristiana Paşcă-Palmer a survolat marţi munţii Făgăraş împreună cu reprezentanţii mai multor ONG-uri de protceţie a mediului.

Ministrul analizează posibilitatea creării unui areal protejat de peste 200.000 de hectare, care să includă munţii Făgăraş, Bucegi, Iezer şi Piatra Craiului.


Transformarea munţilor Făgăraş în parc natural îi încântă pe localnici...şi nu prea. Moş Iulian şi badea Costin, care de când se ştiu merg cu animalele la păscut pe munte, spun că nu vor mai putea face acest lucru odată cu includerea zonei într-o arie protejată.


Şi chiar dacă potenţialul turistic al zonei va creşte enorm, cei doi nu sunt prea încrezători în succesul economic al iniţiativei.


În afară de avantajele turistice, autorităţile spun că localnicii ar putea beneficia de fonduri europene pentru susţinerea tradiţiilor şi obiceiurilor. În plus, vor fi stopate defrişările în zona munţilor Făgăraş, unde se estimează că au fost tăiate ilegal mii de hectare de pădure. Transforamrea zonei în parc natural este însă un proces de durată care, spun organizaţiile non-guvernamentale, s-ar putea întinde chiar şi pe 10-20 de ani.

Munţii Făgăraş au apărut într-un videoclip realizat de britanici. Imaginile sunt impresionante

Munţii Făgăraş fac parte din lanţul Carpaţilor Meridionali, au o lungime de circa 70 km şi o lăţime de 40 km. Suprafaţa totală pe care se întind aceşti munţi este de circa 2000 de kilometri pătraţi. La vest, Munţii Făgăraş se învecinează cu defileul râului Olt, la est cu Munţii Piatra Craiului, la nord cu zona de şes a Ţării Oltului, iar la sud cu Culoarul Loviştei.

La realizarea videoclipului prezentat au participat, printre alţii, Johny Maxfield (fotograf, editor, regizor), Loday Gonpo (cinematografie aeriană, producător), Ruica Cristian Gabriel (metraj suplimentar) şi Dan Chitilă (consultant privind locaţiile, ghid montan).

Spaciousness from Fourth Dimension on Vimeo.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?