Mugur Isărescu lansează un atac dur la adresa guvernului Dăncilă

 
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Salariile ar trebui să crească odată cu productivitatea, o consecinţă dramatică fiind ca acestea să fie majorate de către politicieni, şi nu prin forţa pieţei, a declarat, joi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe de specialitate."În România, ne confruntăm cu o serie de provocări, care cu siguranţă nu sunt numai aici, ci şi la nivelul Uniunii Europene. Una dintre consecinţele dramatice ar fi ca salariile să fie majorate de către politicieni, şi nu prin forţa pieţei. Ne confruntăm, de asemenea, cu problema migraţiei. Avem peste 3 milioane de români, un procent semnificativ din totalul populaţiei apte de muncă, care au plecat din ţară pentru a se stabili în alte state membre. Într-o ordine firească, salariile ar trebui să crească odată cu productivitatea şi astfel să devenim competitivi. Vorbind despre infrastructură, vreau să menţionez că aceasta este esenţială pentru a conecta diferite regiuni, regiuni din care şi România face parte. Pentru a avea o economie solidă este important să menţinem o perspectivă în care să implementăm reforme politice coerente. România are nevoie de o convergenţă economică stabilă. Este singura cale prin care putem ajunge la destinaţie", a afirmat Isărescu, potrivit Agerpres.

În viziunea guvernatorului BNR, România are trebui să monitorizeze implementarea reformelor structurale, lucru esenţial pentru a atinge convergenţa şi a avea o creştere economică durabilă.

"Noi ar trebui să mergem împreună, pentru a avea un mediu economic flexibil. În altă ordine de idei, trebuie să monitorizăm politicile ciclice incluse în reformele structurale. În general, reformele structurale sunt esenţiale pentru atinge convergenţa asigurând o creştere economică durabilă şi o economie mai flexibilă pentru a face faţă şocurilor asimetrice şi pentru a beneficia de intrarea în zona euro.

Banca Naţională a României (BNR), în colaborare cu European League for Economic Cooperation - România (ELEC - România), organizează, joi, conferinţa 'The Danube Triangle', cu tema "Convergence towards euro enlargement'.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Vladimir
25 Oct 14:43
Cat trebuie sa creasca productivitatea muncii ca sa ne apropiem si noi de salariile celor din vest.Daca dupa atata amar de vreme vorbim de cresterea productivitatii muncii, isneamna ca stam doar in acest indicator al competititivitatii. daca a inlocuit vechile fabrici care au fost date la fier vechi si am construit o tara de malluri si alte asemenea entitati, nici pe deparate sa creasca productivitatea. Ne trebuie un alt model de gandire economica si anume cresterea in ritm sustinut a acelor ramuri care inglobeaza tehnologie inalta care sa contribuie la cresterea productivitatii. Romani are nevoie nu numai de forta de munca a la Einstein are nevoie nevoie si de alta forta de munca care altadata era extrem d eimprotanta la crearea unor capacitati d eproductie. NU au distrus-o cei care au fost la guvernare, cand au zis ( ce inconstienti ) ca nu mai aveau nevoie de isntitute d eproeictari in ramuri cheie. Am ajuns s ane faca tot felul de evlauari os erie de firme de afara care nus- mai gaseau locul pe la cei dein vest si vin pe bani grei sa ne faca tot felul de evaluari d eaprca noi am fi incapabili.Resurse enorme s-au risipit de aprca noi nu puteam s afacem restructurari si tot felul de reganditi economice.Si uite in loc ca milairde de doalri s afie folosite la repornirea motoruluie conomic le-am dat altora de " lucru " pe bani grei sia tunci depsre ce vorbim, venim acum sa spunem sa vezi doamen productivitatea Nu este la nivelul cresterii salariilor dar ditamai fostul prim Misnitru actualul Guvernator al bancii nationale vine si da lectii, cui ma intreb, probabil actualilor guvernanti,sa fie atenti la ce salarii. Sigur Nu este benfic sa dai salrii fara acoperire, s-au facut vreodata analize de impact c eisneamna cresterea salariilor ,s-a facut o analiza a restructurarii intregului sistem bugetar ?Nu s-a facut ! Ei de aici trebuie pornit !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?