Motivul pentru care fumatul social este mult mai periculos decât crezi

 

Dacă crezi că fumatul ocazional este inofensiv pentru organismul tău, ei bine, adevărul este cu totul altul. Cercetătorii spun că cei care practică fumatul social prezintă riscuri mai mari de mortalitate decât cei ce nu au fumat niciodată.

Fumatul reprezintă o problemă de sănătate ce afectează populația de pe întreg globul, cauzând aproximativ cinci milioane de decese, anual. Cu toate acestea, există foarte puține informații cu privire la fumatul ocazional pe termen lung, astfel că, de multe ori, acesta este considerat o variantă sigură.

Studiul condus de Maki Inoue-Choi, de la National Cancer Institute, arată că fumatul în context social implică aceleași riscuri de hipertensiune și colesterol ridicat ca și fumatul regulat. Însă, pentru a stabili cu exactitate în ce măsură, acesta a analizat separat la ce pericol te expui dacă fumezi mai puțin de o țigară pe zi sau între una și zece tigări pe zi.

La studiu au luat parte 290.215 adulți vârstnici (aceștia având între 59 și 82 de ani), care au completat un chestionar al National Institutes of Health în 2004-2005. Chestionarul a avut în vedere aflarea obiceiurilor cu privire la fumat în trecutul fiecărui individ. La momentul efectuării chestionarului, 7,7% erau fumători, 53,9% erau foști fumători, iar 38,4% nu fumaseră niciodată.

În comparație cu nefumătorii, cei ce fumau ocazional aveau un risc crescut de deces, iar asociațiile erau evidente în cauzele de deces legate de fumat, în special cancerul pulmonar.

„Cei ce au fumat ocazional de-a lungul vieții aveau, însă, riscuri din ce în ce mai mici de deces, în funcție de vârsta la care s-au lăsat de fumat", a declarat Inoue-Choi.

Cu alte cuvinte, studiul demonstrează că nu există o limită sigură în privința fumatului. După cum ai observat, și o singură țigară pe zi îți poate pune viața în pericol, fără ca tu să știi.

Sursa

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?