Moscova extinde embargoul alimentar în Albania, Muntenegru, Liechtenstein și Islanda

 

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunțat, joi, că Rusia a adăugat Albania, Muntenegru, Liechtenstein și Islanda pe lista țărilor la adresa cărora se aplică embargoul alimentar. De asemenea, Rusia intenționează să interzică, din 2016, anumite importuri de alimente din Ucraina, dacă acordul economic de asociere dintre Kiev și UE intră în vigoare, transmite Reuters.

Anunțul premierului rus vine după ce în 29 iulie site-ul UE anunța că Muntenegru, Albania, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Ucraina și-au exprimat susținerea pentru prelungirea sancțiunilor economice la adresa Rusiei. De asemenea, în comunicat se anunța că UE a luat la cunoștință poziția acestor țări și o salută.

Consiliul UE a decis în mod oficial prelungirea sancțiunilor economice la adresa Rusiei până la 31 ianuarie 2016.

Rusia, o nouă replică la sancțiunile UE: Tone de fructe, aflate sub embargo, distruse

 
 
Autoritățile ruse au distrus, vineri, 7 august, cel puțin 220 de tone de fructe occidentale sub embargo, continuându-și campania de distrugere a produselor alimentare, în ciuda revoltei provocate în rândul societății civile. Autoritățile de la Moscova, care acuză țări precum Belarus și Kazahstan că introduc pe teritoriul rus produse europene sub embargo, încercând să le facă să treacă drept produse locale, speră ca o serie de cazuri de distrugere să fie suficiente pentru a încerca să descurajeze persoanele care încearcă să ocolească embargoul, notează AFP.

În jur de 180 de tone de piersici, nectarine și struguri au fost confiscate de vameși la frontiera cu Belarus. Cu certificate de proveniență din R. Moldova sau Turcia, fructele proveneau de fapt din UE și au fost imediat distruse, a anunțat agenția sanitară rusă Roselhoznadzor. Aproape 40 de tone de fructe au fost de asemenea distruse după ce au ajuns în țară pe la frontiera cu Belarusul cu certificate false din Maroc și Ecuador, deși proveneau în realitate din Lituania, a adăugat agenția.

Autoritățile ruse au început, marți, prin distrugerea a 114 tone de carne de porc europeană aflată sub embargo la Samara, iar, joi, au distrus 319 tone de diverse alimente.


O petiție semnată de peste 310.000 de persoane, pe site-ul de internet Change.org, a cerut ca hrana confiscată să fie dată "foștilor combatanți, persoanelor cu handicap, familiilor numeroase sau celor care au suferit din cauza dezastrelor naturale".
 
Până în prezent, aceste produse, aflate sub incidența embargoului din Rusia în replică la sancțiunile UE, pe fondul crizei ucrainene, erau returnate în țara lor de origine. După ce un decret al Kremlinului a intrat în vigoare, joi, acestea sunt distruse de autorități, indiferent dacă au fost confiscate de la frontieră sau din magazine, relatează AFP.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?