Moment critic pentru Republica Moldova. Rămâne fără ajutorul de 100 de milioane de euro de la UE

 

Uniunea Europeană va suspenda oficial ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din cauza derapajelor antidemocratice, a anunțat marți șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.Tot marți, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei a demisionat, Sergiu Cioclea invocând motive de ordin profesional și personal, potrivit Agora.

 

Ambasadorul UE la Chișinău a mai spus că momentul critic a fost invalidarea alegerilor din Chișinău, când un judecător i-a interzis practic candidatului de opoziție Andrei Năstase să își preia mandatul de primar câștigat în alegeri.

Michalko a mai spus că un test important pentru democrația moldovenească, dar și pentru relațiile cu Bruxelles-ul vor fi alegerile parlamentare din februarie, iar unii experți își exprimă deja îngrijorarea că scrutinul ar putea fi fraudat.

Peter Michalko a declarat că UE așteaptă rezultate în lupta împotriva corupției la nivel înalt, pedepsirea celor vinovați de frauda bancară din 2014, dar și organizarea conform normelor democratice nu doar a alegerilor, dar și a campaniei electorale și perioadei preelectorale care a început deja. Din cauza derapajelor, acordul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, înghețat în acest moment, va fi suspendat oficial, până când nu vor fi înregistrate rezultate, a menționat diplomatul european.

„UE își păstrează angajamentul față de asocierea politică și integrarea europeană a Moldovei. Dar așteptăm să vedem că autoritățile Republicii Moldova își respectă angajamentele și baza relațiilor noastre, mai ales în domeniul democrației și statului de drept. Când nu vedem progrese suficiente și nici suficientă voință politică de a avea rezultate reale, atunci UE aplică condiționalități stricte pentru asistența sa”, a subliniat Ambasadorul UE.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?