Moartea şocantă a sultanei Kösem. Povestea adevărată a celei mai puternice sultane otomane

Moartea şocantă a sultanei Kösem. Povestea adevărată a celei mai puternice sultane otomane
Moartea şocantă a sultanei Kösem. Povestea adevărată a celei mai puternice sultane otomane

Sultana Kösem a fost consoarta favorită (hasekî) a sultanului otoman Ahmed I (1603-1617). De asemenea, ea fost mama (valide) sultanilor Murad al IV-lea (1623-1640), Ibrahim (1640-1648), precum şi bunica lui Mehmed al IV-lea (1648-1687). Mai puțin cunoscută pe plan internațional decât legendara Hürrem, soția favorită a lui Soliman I, Kösem este considerată de mulți istorici cea mai puternică dintre sultanele otomane.Sfârșitul sultanei Kösem a survenit ca urmare a conflictului cu Turhan, mama sultanului Mehmed al IV-lea. În jurul acesteia s-au strâns mai multe personaje importante, impulsionate și de nemulțumirea populară față de ieniceri, susținătorii sultanei Kösem. Printre aliații sultanei Turhan se numărau Süleyman Aga, marele eunuc negru din harem, și Siyavuș Pașa, marele vizir.

Kösem a plănuit înlăturarea lui Mehmed și înlocuirea lui cu Süleyman, al doilea fiul al lui Ibrahim, considerând că mama acestuia era mai docilă. Sultana a fost trădată de una dintre servitoarele ei, Meleki Hatun, care a informat-o pe Turhan despre complot.

În noaptea zilei de 2 septembrie 1651, Kösem a fost ucisă de Süleyman Aga și ajutoarele sale. Conform unor surse din epocă, sultana Kösem ar fi fost sugrumată cu propriul păr. Ucigașii au avut aprobarea și, probabil, au fost instigați de sultana Turhan.

Sursa: historia.ro

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?