Miza ascunsă a alegerilor. Candidații fără șanse se îmbogățesc imediat după vot

 
Alegeri prezidențiale 2019
Alegeri prezidențiale 2019

Alegeri prezidențiale 2019. Mulți candidați intră în cursa pentru președinție, chiar dacă nu au șanse reale să prindă măcar turul doi. În 2019, statul decontează cheltuieli de campanie de până la 10 milioane de dolari. Miza candidaților fără șanse este una singură: să treacă pragul de 3% din voturi.

Alegeri prezidențiale 2019. Fiecare candidat fără șanse poate primi deconturi de maxim 10 milioane dolari de la AEP, cu o singură condiție: candidatul să fi obținut cel puțin 3% din voturile valabil exprimate. 

Alegeri prezidențiale 2019. Spre deosebire însă de alte runde de prezidențiale, 2019 este scrutinul cel mai bogat financiar. Candidații la președinție pot deconta o sumă aproape dublă față de alegerile precedente, din 2014, când au fost acceptate cheltuieli de maximum 5,4 milioane de euro pe candidat.

Alegeri prezidențiale 2019. „Există un plafon, contribuțiile pot fi de maximum 20.000 de salarii minime pe economie", a explicat Marian Muhuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), pentru Europa Liberă. Astfel, conform legii 334/2006 privind finanțarea partidelor și campaniilor electorale, un candidat la prezidențiale poate cheltui aproape 10 milioane de dolari (41,6 milioane de lei, la un salariu minim brut de 2.080 lei) în campania electorală, din contribuții și donații, bani pe care apoi AEP îi returnează. Pentru a primi banii înapoi de la stat, „candidații trebuie să aibă acte doveditoare" pentru cheltuielile efectuate în campanie, a explica Marian Muhuleț, potrivit Europa Libera.

Alegeri prezidențiale 2019. Returnarea banilor cheltuiți în campanie se face însă cu o singură condiție: candidatul să fi obținut cel puțin 3% din voturile valabil exprimate. Așadar, candidații fără șanse vor pierde garantat bani în campania electorală. Ce îi mână atunci în lupta pentru președinție?

Alegeri prezidențiale 2019. „E un pariu, dacă reușești sau nu", spune sociologul Ovidiu Voicu despre posibilitatea unor candidați fără șanse reale de a deconta niște bani în campania electorală.

Alegeri prezidențiale 2019. „Pentru cei care sunt în linia a doua, care fie vor să își facă imagine, fie vor să negocieze pentru turul doi, lucrurile se suprapun. Și voturile sunt importante, și banii pe care îi poți deconta. Banii nu prea pot fi spălați, pentru că trebuie să îi decontezi, ajung la Curtea de Conturi. Dar am avut mulți candidați de acest tip și la alegerile precedente, când nu se deconta nimic", explică Voicu.

Alegeri prezidențiale 2019. Cristian Pîrvulescu arată că în sondajele existente nu sunt prea mulți candidați care trec pragul de 3%, peste care se decontează cheltuielile din campania electorală.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Boierul !!!
10 Nov 16:32
Diaspora, muncitoare sau ciorditoare, INVESTESC in tara sume incredibile. Fara ei, nu ar mai exista SALARII si PENSII imense fara legatura cu realitatea . Nici postacii de mai jos nu ar mai cotcodacii atit.
Pina sa cada veirica vasilica nu era o problema meleoanele, cum cazu barosanu bolnav de spate la rahova si veirica la guvernare cum se pun toate in circa urmatorilor ... pai cum asa, coane fanica !!!
Răspunde
0 0
Boieri dv ,ne costa ,ne costă democratia de mucava !Omul si secția,canditaul si 10 ,ilioane.Dolari,desigur.
10 Nov 09:46
Ce joacă cu banii mei !Milioane aici,milioane pentru diaspora,cum mai facem o țară normală ,cum ne spune dl presedinte,care insemnă un spital in fiecare judet,construit cu fonduri de 4 miliarde de la Banca Mondială ?
Răspunde
0 0
Razvan
10 Nov 09:46
Asta in timp ce mor copii pentru ca statul se testiculeste sa le plateasca tratamente scumpe? Wtf? Sa va ia dracu', ma!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?