Misterul „sângeros” al Antarcticii a fost ELUCIDAT după mai bine de un secol de la descoperire

 

Cascada „de sânge” a uimit oamenii de știință de când a fost descoperită, cu mai mult de un secol în urmă, dar acum experții cred că au dat o explicație, în cele din urmă, pentru acest fenoment neobișnuit din Antarctica.

Râul de „sânge” a fost descoperit pentru prima dată în 1911 de un geolog australian, care credea că nuanța fluxului de apă este dat de pigmentul unei specii de alge roșii.

Descoperirea a fost disputată în 2003, când s-a constatat că apa, care provine din Ghețarul Taylor, a fost colorată în roșu de la fierul oxidat - probabil ultimele rămășițe ale unui lac cu apă sărată format acum cinci milioane de ani.

Cu toate acestea, un nou studiu realizat de Universitatea din Alaska și Colegiul Colorado a pus la îndoială aceste afirmații. În schimb, cercetătorii acestor două instituții susțin că sursa de apă este un lac mare care a fost înconjurat de gheață timp de un milion de ani.

Oamenii de știință au reușit să urmărească parcursul apei  care provine de sub ghețar, folosind tehnologia de ecolocație, informează The Sun.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?