Misterul luminii sfinte de la Ierusalim: Miracol sau farsă?

 
Misterul luminii sfinte de la Ierusalim
Misterul luminii sfinte de la Ierusalim

Un ritual vechi de peste 1.200 de ani este considerat de către Biserica Ortodoxă "o minune publică", întrucât este văzută de toată lumea: aprinderea Sfintei Lumini. Există însă voci care spun că una dintre cele mai mari minuni ale creştinilor ortodocşi ar fi doar o farsă!

Lumina Sfântă se aprinde miraculos la Ierusalim, la Sfântul Mormânt, în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari. Flacăra se aprinde numai la ortodocşi, "ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică", după cum spun preoţii.

Tradiţia situează la Sfântul Mormânt ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa în mormânt şi Învierea. Aprinderea Sfintei Lumini nu decurge deloc simplu, fiind monitorizată. Este mai păzită decât un transport de lingouri din aur! Sfântul Mormânt fiind controlat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de poliţişti civili necreştini, respectiv un arab, un turc şi o autoritate israeliană.

Ei verifică toate obiectele din interior, pentru a nu exista nicio sursă de foc, şi controlează până şi vata care trebuie presarată pe mormântul Domnului. Apoi, se sting toate luminile, iar uşa Sfântului Mormânt se închide cu două sigilii şi este păzită de gardieni până când se aprinde Lumina.
 
Şi Patriarhul Ierusalimului este verificat. Când vine momentul să intre în Sfântul Mormânt, acesta este verificat de către poliţiştii necreştini, ca să nu aibă la el o sursă de foc! După 15-20 de minute de rugăciune, lumea din biserică observă o lumină puternică, ca un fulger, care coboară prin cupola mare a Bisericii şi care intră în Sfântul Mormant, aprinzând vata presărată pe lespede.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
4 -7
torzonborz
21 Apr 17:14
2 Sa te indoiesti inseamna ca batjocoresti? Daca nu e bine sa te indoiesti, de unde sti ca e adevarat?
Felul in care vezi tu lucrurile seamana foarte mult cu atitudinea partidului comunist: nu ai voie sa critici, ai voie doar sa multumesti.
Daca intr-adevar e o minune, de ce nu da zeul tau o minune care chiar sa aiba valoare? Cum ar fi....nici un copil sa nu mai moara de leucemie. Sau nici un copil sa nu mai fie ucis de oameni maturi. E doar exemplu.
11 -7
Realist
20 Apr 20:50
Trebuie sa fii slab de minte sa crezi sincer ca apare vreo minune "la comanda" intr-o hruba pasamite "sigilata". Si in general, sa crezi despre "minuni" ca nu au origini perfect naturale !

Si in acest caz cu pretinsa "lumina sfanta", cauzele sunt perfect naturale: lacomia tagmei preotesti - cei care traiesc pe seama naivilor ...
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
17 -10
Parintele Alcoolie
19 Apr 22:05
Stimati credinciosi, vedeti ca maine vin sa va miruiesc. Tarifele sunt dupa cum urmeaza:
1. 100 de lei - Evanghelia, patrafirul, crucea si mana dreapta, plus bonus de tamaiere all-inclusive;
2. 80 de lei - Patrafirul, mana dreapta si somoiogul de busuioc cu care va dau in freza;
3. 50 de lei - Patrafirul si crucea plus mana stanga cu care ma scarpin la boase;
4. 20 de lei - Doar patrafirul, zgarcitilor. Sa nu va imaginati ca intrati in rai cu banii ascunsi in chiloti;
5. 10 lei - Va dau sa pupati salamul barbos, ca altceva nu meritati, paduchilor;
6. 5 lei - Ma sterg la cųr cu mutrele voastre diforme;
7. Moca - Sa mergeti la biserica sa va agheasrnuiasca parintele Cocalarie, sarantocilor.
Răspunde
9 -9
Ion
19 Apr 20:19
Puica mica, filmul ala a fost facut la studiourile din Bollywood, cu cascadori si tot tabietul.
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
19 -9
Ion
19 Apr 19:07
Dece sa-si faca omul un ideal in viata cand poate sa mearga sa se gudure pe langa moaste. Este bine si pentru popi si pentru politicieni...
Răspunde
15 -8
Bibi
19 Apr 18:50
Daca nu ar fi atatea profituri si atatea inerese statale , interese de manipulare , multe enigme ar fi dezlegate iar adevarul adevarat ar iesi la iveala. Este mult mai usor , mai ales la romani , sa-ti "faci mendrele" la nivel de guverne , avand cat mai multi credinciosi. Credinciosii sunt cei multi, cei saraci, cei cu probleme de sanatate, cei slabi la minte, etc., multimea cu alte cuvinte. Cei de sus doar se prefac ca ar fi smeriti si ca chiar cred in sfintii crestini. Cu cat mai multi pupatori de moaste cu atat o duc mai bine guvernantii si popimea. O fi pacat de ce vorbesc, dar ceva adevar graita-mi.
Răspunde
Comentariu ascuns datorită voturilor negative ale vizitatorilor. Click aici pentru vizualizare.
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?