Ministrul Sănătăţii îţi spune cum să previi un infarct sau un accident vascular

Cum să previi un infarct
Cum să previi un infarct / FOTO: http://www.ghidcabinet.ro

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, îndeamnă oamenii, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic sau accident vascular.

Din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an pe 7 aprilie, cu o temă care evidenţiază un domeniu prioritar. În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă "Hipertensiunea arterială".

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, consideră că prevenţia este o investiţie pe termen lung în sănătatea populaţiei. "De aceea, îndemnul meu către cetăţeni este să-şi verifice periodic tensiunea arterială, pentru a preveni riscul de infarct miocardic şi accident cerebral", a spus Eugen Nicolăescu, citat într-un comunicat de presă al Ministerul Sănătăţii.

Ministrul a adăugat că va acorda o mare atenţie programelor de prevenţie primară, respectiv combaterea factorilor de risc înainte de apariţia bolilor, precum şi de prevenţie secundară, care presupune depistarea precoce a maladiilor deja instalate.

Hipertensiunea arterială este o boală cronică care se manifesta prin înregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. Boala nu are simptome specifice, de aceea se mai numeşte "ucigaşul tăcut", fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, pentru inimă, angină, infarctul de miocard, insuficienţa cardiacă sau alte boli cardiace, renale, dar şi pentru diabetul zaharat, a precizat ministerul Sănătăţii în comunicatul citat.

Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, consumul de alcool şi tutun şi lipsa de activitate fizică. Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la aceşti factori, incidenţa bolilor cardiovasculare poate creşte.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani are tensiunea arterială ridicată. Peste nouă milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale.
Medicii de familie depistează anual numeroase cazuri noi de hipertensiune arterială şi monitorizează pacienţi deja diagnosticaţi, 12 la sută din consultaţiile oferite de aceştia fiind pentru controlul hipertensiunii arteriale.

Hipertensiunea poate fi depistată dacă oamenii merg la medicii de familie pentru a-şi măsura corect tensiunea arterială, a spus preşedinte Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu.
"Dacă în familie există cel puţin un caz de hipertensiune arterială, dacă nu ţi-ai măsurat niciodată tensiunea arterială, dacă nu eşti sigur că nu ai hipertensiune, fă un gest simplu, o vizită în cabinetul medicului tău de familie şi măsoară-ţi corect tensiunea arterială! Cheia succesului este depistarea precoce a hipertensiunii", a adăugat Rodica Tănăsescu, citată într-un comunicat de presă al SNMF.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, dr. Doina Mihăilă, a spus că dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp pentru toată populaţia, dacă s-ar respecta tratamentul corect, complicaţiile acestui "ucigaş în serie" ar fi incomparabil mai mici.

"Ca profesionişti, suntem îngrijoraţi de ignorarea acestui adevăr simplu. Economiile se fac prin profilaxie şi prin creşterea complianţei la tratament", a precizat Doina Mihăilă.

Articole recomandate

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?