Ministrul Sănătăţii a spus că protocoalele terapeutice vor fi implementate de la 1 iulie

 
Foto: NewsIn
Foto: NewsIn
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat la Realitatea TV, că protocoalele terapeutice, care trebuie finalizate până la 1 iunie, vor trebui implementate de la 1 iulie.

Ministrul consideră că realizarea ghidurilor şi protocoalelor terapeutice va determina introducerea regulilor şi a normelor în tratarea pacienţilor din spitalele şi cabinetele medicilor, precum şi posibilitatea cuantificării costurilor din sistem.

"Protocoalele terapeutice vor fi finalizate până la 1 iunie şi implementate de la 1 iulie. În felul acesta vom putea să definim foarte clar care este calitatea actului medical şi vom putea să şi protejăm pacienţii, pentru că medicii vor ştii foarte clar care sunt serviciile medicale pe care le vor face în fiecare dintre patologii, iar pacienţii vor şti ce fel de servicii medicale primesc, iar ministerul va putea să cuantifice acest lucru în bani", a declarat Bazac.

În plus, ministrul consideră că spitalele ar putea fi finanţate diferit, în funcţie de aplicarea, sau nu, a protocoalelor.

"Eu sunt foarte interesat ca atunci când aceste ghiduri se vor implementa în spitale, să verific modul în care se face finanţarea. Va trebui să existe o diferenţă între spitalele care implementează aceste ghiduri şi cele care nu o fac. Acest lucru se va traduce în finanţare, pentru că cei care nu vor implementa aceste ghiduri, nu vor putea primi aceeaşi finanţare (ca cei care o fac)", a spus ministrul.


Comisii alcătuite din specialişti ai Ministerului Sănătăţii şi ai Casei de Asigurări de Sănătate trebuie să finalizeze, până la 1 iunie, protocoale terapeutice pentru zece patologii, printre care bolile cardiovasculare şi pulmonare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat şi diferite tipuri de cancer, a anunţat în luna februarie Ministerul Sănătăţii.

Protocoalele terapeutice vor fi elaborate atât pentru medicina primară cât şi pentru specialităţile din unităţile spitaliceşti.

Ministerul Sănătăţii împreună cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar vor iniţia, în acest an, Programul Naţional de Administrare Sanitară, ce va avea ca scop descentralizarea sistemului sanitar, analiza performanţelor spitalelor, implementarea protocoalelor şi evaluarea programelor naţionale ale Ministerului Sănătăţii.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?