Cum explică ministrul Sănătății problemele din spitale și valul de îmbolnăviri de gripă

Noul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, la Realitatea TV, că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este îngrijorată de situația din România privind vaccinarea și că pentru ca deputații să fie convinși să voteze Legea Vaccinării a rugat-o pe directoarea regională a OMS pe Europa să le vorbească în Parlament. Legea vaccinării este foarte importantă, spune ministrul. ”Avem cele mai numeroase cazuri de rujeolă și o discontinuitate în aprovizionarea cu vaccinuri. Nu avem predictibilitate pentru că nu avem lege. Am fost chemată imperativ la o reuniune a miniștrilor țărilor din sud-estul Europei privind vaccinarea. OMS au insistat să merg. Este o reală îngrijorare la nivelul OMS față de ceea ce se întâmplă în România”, a mărturisit Pintea.

Legea va obliga părinții să se informeze, susține ministrul.

”Trebuie să ia o decizie în ceea ce privește copilul lui în cunoștință de cauză. În majoritatea UE e obligatorie. Am rugat-o să vină în Parlament pe directoarea regională a OMS pe Europa. Poate ea va fi mai convingătoare. Obligativitatea trebuie să existe. Că e vorba despre vaccinare, că e despre informare, ea trebuie să existe”, spune Pintea.

Ministrul a dezvăluit că în ceea ce privește cazurile de îmbolnăviri din Prahova există două situații - ca anticorpii din vaccin să nu-și fi făcut efectul, ceea ce, spune ea, este puțin probabil, sau vaccinarea copiilor să se fi făcut ”din pix”, ”ceea ce este foarte grav”.

Despre cazurile recente, al copilului care a murit după ce a fost plimbat între spitale și al mamei care a adus pe lume un copil mort, ministrul spune că uneori modul în care se procedează cu pacienții în anumite cazuri ”este cel putin dezgustător”.

”Mă gândesc la acea mamă care a stat o noapte încercând să mângâie ceva ce nu mai exista. Vreau să schimb mentalități cam la asta m-am referit. Nu spun că vom putea face minuni. Ne e frică să ne asumăm responsabilități. Sunt solicitată să aranjez transferul unuii pacient, pentru că un spital sau altul nu vrea să-l primească, găsim tot felul de motive. Fapte de genul acesta aruncă o pată pe întreg sistemul. Avem foarte multe proceduri. Ne-am obișnuit să le punem în sertar. Controlul lipsește aproape cu desăvârșire. Ajungem la situații de genul acesta. Noi, cei care ar trebui să verificăm, suntem foarte puțini. N-avem uneori timp, n-avem nici răbdare, poate uneori nici nu ne pricepem. Am venit cu lucruri foarte clare în mandat. S-au înmulțit exponențial”, a mai precizat Sorina Pintea.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?