Ministrul Sănătății: "Ce s-a întâmplat la Giulești este un caz de delăsare"

 
Sorina Pintea, la Realitatea TV
Sorina Pintea, la Realitatea TV
Sorina Pintea, la Realitatea TV

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost invitată în emisiunea Talk News unde a vorbit despre problemele din sistemul medivcal românesc, dar și despre cazul Maternitații Giulești, locul unde s-au infectat 45 de bebeluși cu stafilococul auriu. Sorina Pintea anunță controale în toate spitalele din țară, nu doar în maternități, de la 1 ianuarie.

Sorina Pintea susține că ministerul va face controale în fiecare maternitate. Între timp, ministrul Sănătății a dat primele amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

"Ministerul Sănătății elaborează proceduri care, cel puțin teoretic, ar trebui să fie aplicate. Ce s-a întâmplat la Giulești este un exemplu de neaplicare, de delăsare. Factorul uman este cel care nu a respectat protocolul. Nu putem spune că nu avem protoacoale neconforme, acestea sunt protocoale la nivel european", a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

De asemenea, Pintea a vorbit și despre problema majoră de la Maternitatea Giulești, unde 45 de copii s-au infectat cu stafilococul auriu. 

"În momentul în care am luat decizia închiderii Maternității Giulești a fost o decizie de impact major, mai ales pentru mamele care urmau să nască, dar am luat-o fără ezitare. Încă din prima mea intervenție am spus că vor mai apărea copii infectați, atunci erau 13 acum sunt 45", a precizat ministrul Sănătății. 

În acest moment, Maternitatea Giulești este închisă, Direcția de Sănătate Publică recoltând probe din incinta unității spitalicești.

"S-au luat 106 probe până în acest moment, azi s-au luat probe din blocul operator. Luni vom avea toate analizele și vom lua o decizie finală. M-aș bucura ca rezultatul aplicării protocoalelor din ultimele două săptămâni să își fi făcut treaba. DSP-ul așteapta finalizarea protocolului. Maternitatea Giulești nu este în subordinea Ministerului Sănătății, acolo am avut o problemă, trebuie să o rezolvăm, nu trebuie să o ascundem. M-am bucurat foarte tare când am aflat azi ca nu sunt probleme, cel putin pe probele deja analizate", a mai spus Sorina Pintea. 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că anul acesta faţă de anii anteriori au plecat mai puţini medici în alte ţări, iar în ce priveşte revenirea medicilor în ţară, cei mai mulţi se întorc din Anglia şi din Franţa.

Întrebată dacă după majorările salariale din acest an s-au întors medici în România, ministrul a răspuns că sunt mulţi medici care solicită informaţii, însă aceştia vor să revină majoritatea în centrele universitare şi mai puţin în oraşele mici.

"Eu pot să vă spun că au plecat mai puţini (medici n.r.), adică în 2016 Centrul de resurse umane a eliberat în jur de 3.000 de certificate de conformitate, necesare pentru munca în străinătate, iar anul acesta, până în luna noiembrie, s-au eliberat 2.100 de certificate de conformitate. Nu ştim dacă toţi cei care au ridicat aceste certificate de conformitate pleacă să muncească şi în afară. Dar pot să vă spun că de venit sunt mulţi care solicită informaţii, din păcate marea majoritate îşi doresc să revină în centrele universitate, nu-şi doresc să vină inclusiv în oraşele mici sau în oraşele din judeţele României. Foarte puţini care vor în oraşele mici, dar sunt judeţe unde au venit până la 11 medici din străinătate. (...) Sunt judeţe unde au venit 18, pot să vă spun că au venit foarte mulţi medici din Anglia, apoi urmează Franţa, din Germania mai puţin", a spus Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că judeţele în care este cea mai mare nevoie de medici sunt: Tulcea, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Dâmboviţa şi Prahova.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Gheorghe
14 Dec 06:51
Caz de delasare !? Asa este peste tot, au creat o societate de pomanagii analfabeti si obedienti pina la slugarnicie, care vor orice fara sa faca nimic, asa cum vad la cei care ii conduc ...
Răspunde
0 0
Gelu
13 Dec 21:02
Când ați închis haznaua Giulești, duamnă ministru?! Există rapoarte medicale care atestă că primul bebeluș cu MRSA era deja în spital la sfârșitul lunii octombrie!! Așa ați acționat fără ezitare?! Ipocrizia voastră nu are limită!! Nu aveți nimic sfânt, nici măcar copiii!! Până acum v-am plătit taxe ca să asmuțiți ANAF-ul pe noi, ca să ne gazeze Jandarmeria, dar nu mi-am imaginat niciodată că vă voi plăti taxe ca să-i puneți în pericol viața bebelușului meu!!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?