Ministrul Mediului: Programul Rabla 2016 a avut cel mai mare succes din ultimii 11 ani

 

Ministrul Mediului Cristiana Palmer Paşca, invitată la emisiunea Deschide Lumea, vorbit despre programul Rabla 2016, care a avut un succes uriaş, însă planul nu este înlocuirea maşinilor vechi cu cele noi, ci mai degrabă achizionarea maşinilor electrice, dar şi dezvoltarea unei infrastructuri în acest sens. 

"Rabla a avut anul acesta un mare succes în toţi cei 11 ani, în sensul că în 3 săptămâni s-au epuizat toate tichetele. Anul acest am redus alocarea pe rabla clasic pentru a finanţa pe rabla electric. Trebuie să vedem cum merge piaţa şi care este cererea.", a spus ministrul.

Cristiana Palmer consideră că este un început bun, încurajarea de maşini electrice, deşi valoarea unui tichet acoperă cam 20 la sută din valoarea unei maşini.

"6000 euro este subvenţia la maşini electrice. O maşină electrică sau hubrid porneşte de la peste 20.000 euro. Din 15 septembrie, sper să existe interes pentru infractura de alimentare.", a mai spus oficialul.

Vechea taxa de mediu dă bătăi de cap în continuare, deoarece nu există un plan clar de returnare a banilor, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis pe 9 iunie 2016 o decizie prin care statul român este obligat să restituie și timbrul de mediu 

Ministrul Mediului a declarat că statul român va trebui să restituie suma de 4 miliarde de lei pentru taxa de mediu şi acest lucru se va întâmpla, însă nu a precizat o dată exactă.

Rabla 2016: s-au alocat 145 de milioane lei pentru finanțări noi, prin care se estimează că vor fi scoase din uz aproximativ 20.000 de autovehicule;

Pentru programul de stimulare a achiziționării de mașini noi electrice și hibride (Rabla Plus) s-au alocat 75 milioane de lei;Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?