Ministrul Finanţelor propune o lege prin care să nu scadă salariile angajaţilor în mediul privat

 

Ministerul Finanţelor vine cu o propunere surprinzătoare: o lege prin care patronii ar fi obligaţi să crească nivelul salariului brut, anunţă Realitatea Tv. S-ar urmări astfel, să nu scadă nivelul salariului net, adică ce îi intră în buzunar salariatului, iar brutul să acopere contribuțiile pe care Guvernul ține să le treacă de la angajator la angajat. „Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului și să se stabilească un plafon și care să limiteze posibilitatea unui angajator de a reduce salariul pentru angajatul propriu”, a spus Mişa, după audierea de la Comisia de Economie din Senat.

Cât de mult vor scădea salariile, dacă plata contribuțiilor sociale se transferă la angajat

Pe de altă parte, o analiză a PwC România, din luna iulie, arată că salariile românilor vor scădea de anul viitor cu peste 22%, din cauza transferării contribuţiilor la sănătate şi la pensii de la angajatori la angajaţi. Este concluzia unanimă a analiștilor, care spun că această reducere poate fi compensată doar dacă angajatorii vor mări lefurile brute ale salariaţilor. În plus, România ar putea deveni singurul stat membru al Uniunii Europene care lasă plata contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate exclusiv în sarcina angajatului.

,,Ministerul de Finanțe a comunicat că, începând cu 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmând să scadă de la 39,25%, cât sunt în prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%. România ar deveni, astfel, singura țară din Uniunea Europeană care lasă contribuțiile sociale exclusiv în sarcina angajaților. Acest sistem nu se aplică în niciun alt Stat Membru, pentru că implicarea angajatorului în plata contribuțiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social fără, însă, a contribui la sistem (ex. elevi, studenți, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției)', susține Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.

Totodată, analiza relevă faptul că, în medie, la nivel european, contribuțiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaților.

"În medie, la nivel european, contribuțiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaților. Potrivit calculelor PwC, media contribuțiilor sociale suportate de angajator în statele UE este de 23,57%, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35%. Iată, deci, că Executivul dorește să crească nivelul contribuției angajaților în România la aproape de 3 ori media europeană și să elimine contribuția angajatorului", conform sursei citate.

Salariile brute ar trebui să crească cu 22, 75%

Experții PwC România subliniază că pentru ca angajații să nu fie afectați de această creștere a poverii fiscale in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le crească salariile brute, potrivit programului anunțat de Guvern, cu 22,75%. 

,,Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligați să modifice nivelurile salariale, decât pentru salariații plătiți la nivelul salariului minim pe economie, contractele de muncă fiind înțelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea acestora fără acordul părților '', notează compania de consultanță.

Un simplu calcul. Salariu brut de 4000 de lei. Net, 2 600, faţă de 3 340 cât are în prezent 

,,La un calcul simplu, un angajat (să presupunem, pentru simplificare, din categoria celor scutiţi de impozit)  care câştigă în prezent  4000 lei brut, va avea un venit net de 2600 lei faţă de 3340 lei cât are în prezent, dacă angajatorul nu-i va mări salariul'', mai spune Mihaela Mitroi.

,,Poate că cei mai mulți dintre angajatori vor înțelege să acopere acest cost suplimentar care va reveni angajaților, prin creșterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Astfel, pot apărea situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parțial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%'', explică Mihaela Mitroi.

 


Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?