Ministrul de externe francez, răspuns tăios pentru Donald Trump

 

Jean-Yves Le Drian trimite un răspune tăios președintelui SUA, care declara că nimeni nu vorbește în numele SUA, în problema Iranului. Oficialul francez a declarat că "Franţa nu are nevoie de nicio aprobare pentru a se exprima cu privire la Iran". Conflictul rămâne deschis.

Franţa "nu are nevoie de nicio aprobare" pentru a se exprima cu privire la Iran, a declarat vineri ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, reacţionând la o critică exprimată în ajun de preşedintele american Donald Trump, potrivit France Presse.

Răspunzând implicit preşedintelui american, care îi reproşase joi preşedintelui Emmanuel Macron că vorbeşte Iranului în numele SUA, şeful diplomaţiei franceze a adăugat: "Cu privire la Iran, Franţa se exprimă în deplină suveranitate. Ea se angajează puternic pentru pace şi securitate în regiune. Ea se angajează pentru a permite o dezescaladare a tensiunilor şi ea nu are nevoie de nicio autorizaţie pentru a o face".


"Franţa este fidelă acordului de la Viena care împiedică proliferarea nucleară", a continuat Le Drian într-un comunicat. "Ea îşi respectă semnătura, aşa cum o fac şi alte părţi ale acordului, cu excepţia SUA, şi cere ferm Iranului să revină la conformarea cu obligaţiile sale", subliniază ministrul francez.

"Agravarea tensiunilor necesită iniţiative politice pentru a regăsi condiţiile unui dialog. Este ceea ce face preşedintele Macron în deplină transparenţă cu partenerii noştri, în primul rând ţările europene semnatare. În mod evident, el informează autorităţile americane. Toate eforturile trebuie să fie reunite pentru a evita ca această situaţie conflictuală să se transforme într-o confruntare periculoasă", a concluzionat Le Drian.

Joi, Donald Trump declarase într-un mesaj pe Twitter:" Ştiu că Emmanuel vrea să facă bine, ca toţi ceilalţi, dar nimeni nu vorbeşte în numele SUA în afară de SUA înseşi", în timp ce tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat în ultimele luni.

"Iranul are grave probleme financiare. Ei vor cu disperare să vorbească cu SUA, dar primesc mesaje contradictorii din partea tuturor celor care pretind că ne reprezintă, printre care preşedintele francez Macron", a adăugat el.

Emmanuel Macron discută frecvent cu omologul său iranian Hassan Rouhani şi nu-şi ascunde speranţa de a juca rol de mediator în criza în curs.

Marţi, ziarul online Al-Monitor, specializat în Orientul Mijlociu, asigurase, citând "două surse care preferă anonimatul", că preşedintele francez îl invitase pe omologul său iranian să asiste la următorul summit G7, care se va desfăşura în Franţa, la Biarritz, între 24 şi 26 august, şi ar fi putut fi ocazia unei întâlniri cu preşedintele Trump, ceea ce şeful statului iranian ar fi refuzat.

Palatul Elysee a dezminţit totuşi oficial pentru AFP că o astfel de propunere ar fi fost făcută.

Înăsprind presiunea diplomatică, economică şi militară asupra Teheranului, preşedintele Trump şi-a înmulţit recent apelurile la dialog, inclusiv în timpul actualei escaladări a tensiunilor în Golf. Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a confirmat că a fost invitat să se întâlnească cu preşedintele Trump la Casa Albă, ceea ce el spune că ar fi refuzat.Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Jan
10 Aug 05:49
Macron este un fel de Geoana, dar cu nevasta mai coapta. Fudulia este o caracteristica a neomarxistilor.
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?