Ministerul Justiției vrea modificarea legislației penale prin OUG! Pedepse mai dure după Caracal

 

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat că a inițiat un proiect de OUG pentru modificarea unor acte legislative, ca răspuns la cazul Caracal. DOCUMENTUL ATASAT!

Ministerul Justiţiei propune o pedeapsă de la 2 la 8 ani pentru răpirea de persoane, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. 

"ART. 205. Lipsirea de libertate în mod ilegal
(1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 7 ani.

„(2) În cazul în care fapta este săvârşită prin răpire, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 8 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", se arată în proiectul de OUG.

În plus, se consideră lipsire de libertate şi fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la 2 ani.

Ministerul Justiţiei vrea şi înăsprirea condiţiilor de eliberare condiţionată. Astfel, acestea vor trebui îndeplinite cumulativ, în cazul în care cel condamnat să fie eliberat din puşcărie mai devreme.

"ART. 100. Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Instanţa poate dispune liberarea condiţionată în cazul închisorii dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
„a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;”


b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", potrivit proiectului de act normativ.

"SECŢIUNEA a 6-a - Liberarea condiţionată
ART. 99. Condiţiile liberării condiţionate în cazul detenţiunii pe viaţă
(1) Instanţa poate dispune liberarea condiţionată în cazul detenţiunii pe viaţă dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
„a) cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de detenţiune;”
b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate", se arată în proiectul de OUG.

Potrivit proiectului de OUG, în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 65 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).”

Totodată, pentru toate cazurile de eliberare condiţionată nu se poate dispune această măsură "dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, sau în cazul pluralităţii de infracţiuni, pentru una din infracţiunile săvârşite, este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci şesimi din durata pedepsei.”

În ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, aceasta va putea fi dispusă la orice oră, chiar şi noaptea, în caz de flagrant.

"S-a constatat că termenul de 24 de ore poate constitui în unele cazuri. Noi propunem modificarea Codului de procedură penală - cererea procurorului prin care se solicită efectuarea percheziţiei domiciliare se soluţionează de îndată, nu în termenul de 24 de ore, aşa cum e prevăzut în prezent", a declarat Ana Birchall.

"ART. 158 Procedura de emitere a mandatului de percheziţie domiciliară
(…)
„(5) Cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează, de îndată, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.”

„(31) Percheziţia poate fi efectuată şi în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”, se arată în proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat şi că propune ca DIICOT să aibă competenţe extinse şi la variantele agravante ale infracţiunii prin răpire, precum şi la infracţiuni de sclavie.

 

Fișiere din articol:

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Babuini descreierati !?
23 Aug 02:49
Mircea 23 Aug 00:47 - dute mai descreieratule cu babuinul tau ! Cum sa se apere o tara ajunsa sa aiba atitia incompetenti si infractori in structurilor !!!? Ce sa faci cind EXEMPLELE NEGATIVE vin de la cap ??? Cum sa schimbi “din vorbe” atmosfera si imaginea de satra tiganeasca pe care ati imprimat-o tarii si poporului !? Sinteti niste defazati obsedati si abrutizati ... ca si dinca ati totul elimina totul si pe toti in jur doar ca sa va ascundeti crimele. La puscarie cu voi, babuinilor !
Răspunde
0 0
Militia carakal si sts sint CO-AUTORI la crima asupra Alexandrei !!!
23 Aug 02:16
Ce pedeapsa prevede codul penal pentru complicitate la infractiuni, obstructionarea justitiei, dezvaluirea de informatii confidentiale, rea-intentie, favorizarea infractorilor ??? Cum explica militienii din karacal faptul ca au sunat victima intentionat si continuu de pe telefoanele lor private contribuind decisiv si premeditat la CRIMA asupra Alexandrei ???! Incompetenta sau prostie e doar o naivitate, cind politia carakal este evident complicea si partasa la toate infractiunile de acolo. Siguranta victimei este doar un slogan, iar crima pare ca nu ii inspaiminta deloc !!!
Răspunde
0 0
Mircea
22 Aug 21:47
Dupa razboi multi viteji se arata. Toti ati fost numai cu Dragnea in gura, acum roadeti-o si pe asta manca-mi-ati coele papagalilor, toate guvernele nu au facut decat sa serveasca agenturilor straine vorba lui Ceausescu pentru ca voi papagalilor ati supt.o aiurea fe Facebook cu incompetenta psihica de care dati dovada zilnic. Cainii latra, caravana trece si va ia si gogoasa calda din mana de imbe.cili ce sunteti.
Răspunde
0 0
VA MULTUMIM !!!
22 Aug 19:59
Militia a fost intentionat si premeditat ciumpavita si ''imbunatatita'' cu badigarzii primarilor, pompos denumiti ''politie locala'' adica un fel de hamali ai otoritatilor locale. Mai departe au subdotat-o (ma mir ca primesc inca uniforma) si a modificat legislatia incit si daca primesc un pumn, sau un cutit,in fata sa nu poata reactiona fara a fi sanctionati. Mai departe au impanat-o cu ''numiti'' care de care mai incompetenti sau mai obedienti (sint de pomina filmarile prin diverse ''sedinte'' pline de bautura cind se umileau intre ei cu satisfactie medievala) care la rindul lor si-au domolit frustrarile si fricile alungind orice profesionist din jurul lor ... si uite aici sintem, trebuie chemate trupele speciale pentru o amenda ...
Răspunde
0 0
Anton
22 Aug 17:23
Asa e pe criminalul Dinca il asteapta vre o 3–4 ani pina se va intari scimbarilein justitie doamne oare cite clase are doamna ministru .
Răspunde
0 0
mihai
22 Aug 16:42
Pana data viitoare, cand Psd ajunge din nou la guvernare ...
Răspunde
0 0
VA MULTUMIM DOMNULE CUMPANASU !!!
22 Aug 16:36
Totul ramine ca in gara, daca ''reactia'' militiei la PLINGERILE TELEFONICE este nula ca si acum si isi vor continua petrecerile asteptind sa scrie cineva VATAMAT o plingere !!! Atita timp cit INCOMPETENTII asteapta sa vina politisti si procurori din capitala sa le faca lor treaba si pina atunci informeaza toate clanurile pe care le protejeaza cu informatii confidentiale ! Atita timp cit incompetenta si complicitatea evidenta nu este urmata imediat de suspendare si pierderea locului de munca ! Atita timp cit echipamentele trebuiesc trimise de la bucuresti in loc sa fie disponibile macar la nivel de judet ! Atita timp cit militienii nu au examene anuale de COMPETENTA ! Totul ramine la fel de ridicol si infractional ca si acum ...
Răspunde
0 0
Doina
22 Aug 13:13
VA BATETI JOC IN CONTINUARE DE ROMANI. Credeti ca suntem retardati mintali si ne amagiti cu lingurita....sa mai ne facem ca mai marim pedeapsa cu cativa ani, nu conteaza ca infractorul tot iese repede ( asta daca reusesc, printr-un miracol, sa-l condamne).
Răspunde
0 0
Si nu aveți frică de popor și de dl presedinte,bre ?
22 Aug 13:07
Doamna ministru,nu s-a uscat cerneala pe buletinul de vot de la referendum,prin care poporul lămurit de dl presedinte a spus un NU răspicat,Ordonațelor de urgentă pe justiție ș dv sfiddati vionța poporului .Or codul penal ,poporul besmetic,a crezut ca nu e pe justiție.Și-apoi,domnule presedinte ,cereti Comisiei de la Venetia cu sediul la Strasbourg,nu vă înșelă ministrul dv cu legile pe justiție.E de la PSD via Bruxelles !
Răspunde
0 0
Ce-azis referendumul ce zice dl presedinte ,dar UE si Comisia de la Veneția ?
22 Aug 13:06
Doamna ministru,nu s-a uscat cerneala pe buletinul de vot de la referendum,prin care poporul lămurit de dl presedinte a spus un NU răspicat,Ordonațelor de urgentă pe justiție ș dv sfiddati vionța poporului .Or codul penal ,poporul besmetic,a crezut ca nu e pe justiție.Și-apoi,domnule presedinte ,cereti Comisiei de la Venetia cu sediul la Strasbourg,nu vă înșelă ministrul dv cu legile pe justiție.E de la PSD via Bruxelles !
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?