Ministerul Educaţiei nu se pronunţă în legătură cu procesele câştigate de Universitatea Spiru Haret

 
Foto: REALITATEA.NET
Foto: REALITATEA.NET
Juriştii Ministerului Educaţiei analizează decizia Curţii de Apel Bucureşti privind suspendarea hotărârii de guvern prin care Universitatea "Spiru Haret" putea organiza admitere numai la specializările acreditate, a precizat Cătălin Baba, secretarul de stat pe învăţământ superior.
"După efectuarea acestei analize vor transmite şi un răspuns oficial al ministerului", a adăugat Cătălin Baba.

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea Universităţii "Spiru Haret" de a suspenda Hotărârea de Guvern 749/2009, modificată şi completată prin HG 943, prin care i s-a permis să organizeze admitere, însă numai pentru specialităţile acreditate şi autorizate.


Potrivit deciziei instanţei, HG 749, cu completările ulterioare, este suspendată până la o decizie privind anularea ei. Acest al doilea proces, pentru anulare, începe pe 19 ianuarie 2010.

Reprezentanţii Universităţii "Spiru Haret" au cerut, săptămâna trecută, instanţei suspendarea Hotărârii de Guvern 943/2009.

Astfel, la termenul de pe 20 octombrie al procesului în care Spiru Haret (USH) a solicitat Curţii de Apel Bucureşti anularea HG 749/2009, pe motiv că actul normativ interzice universităţii organizarea admiterii, reprezentanţii universităţii şi-au completat acţiunea iniţială şi au cerut instanţei să suspende şi Hotărârea de Guvern 943/2009. HG 943/2009 a fost emisă de Guvern pentru a completa HG 749/2009, în acest fel fiind inclusă pe lista universităţilor care pot organiza admitere şi Universitatea "Spiru Haret", însă numai pentru specialităţile acreditate şi autorizate.

În data de 14 august, Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea HG 749/2009.

Reprezentanţii "Spiru Haret" au susţinut în faţa instanţei că şi noua hotărâre de Guvern prejudiciază universitatea, având în vedere că nu-i permite să facă înscrieri la toate specializările. La termenul de marţi al procesului, instanţa a admis cererea de intervenţie în cauză a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, pe motiv că Ministerul este iniţiatorul actului normativ atacat de Universitatea "Spiru Haret".

Curtea de Apel Bucureşti a admis, în august, în parte acţiunea Universităţii "Spiru Haret" împotriva Guvernului, în sensul că a suspendat executarea a două articole din HG 749 din 2009, care nu îi permit acesteia să organizeze admitere, însă hotărârea nu este definitivă.

Gabriel Ispas, director în Departamentul Juridic din cadul Ministerului Educaţiei, a declarat după procesul de vineri că Guvernul urmează să dea o hotărâre în care să precizeze specializările şi formele de învăţământ pentru care Universitatea "Spiru Haret" poate organiza admitere. Ispas a mai spus că Universitatea "Spiru Haret" poate face admitere doar la specializările şi formele de învăţământ acreditate sau autorizate.

Potrivit lui Ispas, decizia doar aduce în legalitate Universitatea "Spiru Haret", el precizând că la formele neacreditate nu se poate organiza admitere.

Hotărârea de Guvern prin care se aprobă lista instituţiilor de învăţământ superior acreditate sau autorizate de către Ministerul Educaţiei se dă anual. HG nr. 749/2009  conţine o prevedere suplimentară, potrivit căreia universităţile neincluse pe listă nu mai pot organiza examenul de admitere. Altfel spus, universităţii Spiru Haret i s-a interzis expres, prin act normativ, să organizeze admiterea pentru anul universitar 2009/2010.

HG 749/2009, care  cuprinde lista facultăţilor din România acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, nu include şi Universitatea Spiru Haret, deoarece aceasta a solicitat şi a câştigat în instanţă să fie anulate prevederile a două HG anterioare de acest tip, respectiv 676/2007 şi 635/2008, care îi confereau statut de universitate acreditată.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?