Ministerul Economiei forțează prin două HG-uri recâștigarea controlului în sectorul energetic

 
Ministerul Economiei forțează prin două HG-uri câștigarea controlului în sectorul energetic
Ministerul Economiei forțează prin două HG-uri câștigarea controlului în sectorul energetic

Ministerul Economiei a publicat luni pe site doua proiecte de hotarari de guvern prin care vrea sa isi subordoneze Departamentul pentru Energie si sa aiba drept exclusiv de decizie in privinta privatizarii companiilor energetic - scrie hotnews.ro

Miza este uriasa: marile companii din energie la care statul e actionar (Hidroelectrica, Romgaz, Cernavoda etc). Acesta este ultimul episod din lupta ministrului Energiei, Constantin Nita, pentru recastigarea controlului asupra acestor companii foarte atractive.

Ironia soartei face ca acelasi Constantin Nita sa fi instrainat marile companii energetice  de la Ministerul Economiei, condus de Varujan Vosganian, caruia i-a lasat in gestiune problema cartoful fierbinte Oltchim si "musetelul" (compania Plafar, aflata in insolventa). Acum, cel titular peste Oltchim si Plafar e chiar Nita, considerat un fidel al lui Ilie Sarbu, in timp ce ministru delegat pentru Energie este Razvan Nicolescu. In ciuda presiunilor din partea lui Constantin Nita de a-si recapata influenta in energie, premierul Victor Ponta l-a sprijinit pana acum pe Nicolescu.


Cele doua proiecte de Hotarare de Guvern initiate de Ministerul Economiei au, in esenta, urmatoarele mari mize:

Primul proiect prevede (printre alte zeci de modificari marunte) ca Ministerul Economiei coordoneaza politicile economice ale Departamentului pentru Energie, iar orice act al Departamentului pentru Energie se initiaza/avizeaza de catre Ministrul Economiei. Mai mult, programele, strategiile, politicile investiţionale şi cele de personal constituie documente de politica economica, ceea ce inseamna ca ministrul Economiei, Constantin Nita, va avea drept de veto in toate aceste domenii.

Al doilea proiect prevede ca nou infiintatul Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, care functioneaza in subordinea Ministerului Economiei, este singura institutie care se ocupa de privatizarea companiilor din subordinea Departamentului pentru Energie.

Cu alte cuvinte, cele doua propuneri odata intrate in vigoare, ar lasa formal marile companii energetice (Romgaz, Hidroelectrica, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Complexul ENergetic Hunedoara, Conpet, Elcen etc) la Departamentul pentru Energie, dar orice decizie majora ar avea nevoie de avizul Ministerului Economiei. De asemenea, de privatizarea pachetelor detinute de stat la aceste companii ar urma sa se ocupe Departamentul pentru privatizare, controlat de Constantin Nita.

Citește detaliile proiectelor pe hotnews.ro.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?