Militari din cadrul IJJ Cluj, trimiși în judecată de DNA pentru fapte de corupție

 

Procurorii militar din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, față de col. (r) Ioan Doru Popescu și plt. adj. șef Vasile Bojan, de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, sub aspectul săvârșirii unor fapte de corupție.

Mai exact, colonelul în rezervă Ioan Doru Popescu, la data faptelor adjunct șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj și președinte al comisiei de concurs, este acuzat de două infracțiuni de luare de mită în formă continuată, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

De asemenea, plutonierul adjunct șef Vasile Bojan, militar jandarm în cadrul IJJ Cluj, este auzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

Totodată, a mai fost trimisă în judecată, în stare de libertate, și Raluca Delia Bojan, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii militari, la data de 23 septembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a publicat un anunț privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofițer, cu recrutarea personalului din sursă externă, din care două posturi de subofițer administrativ principal – Serviciul Logistic.

Președinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofițer administrativ principal a fost inculpatul col. Popescu Ioan Doru. 

Concursul a constat într-o probă psihologică eliminatorie, o probă de evaluare a performanțelor fizice, ce a fost susținută la data de 21.10 2016, și o probă scrisă, constând în test scris tip grilă, ce a fost susținută la sediul I.J.J. Cluj la data de 24.10.2016.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, în cursul lunii octombrie 2016, inculpatul Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatul Bojan Vasile, militari jandarmi în cadrul I.J.J. Cluj, l-au abordat pe inculpatul Popescu Ioan Doru, adjunct al Inspectorului șef al IJJ Cluj și președinte al comisiei de concurs, și l-au întrebat dacă îi poate ajuta pe candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia să promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ. Candidații menționați sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi.

În aceeași perioadă și în contextul menționat mai sus, inculpatul Popescu Ioan Doru a pretins și primit de la inculpații Chiorean Daniel Gheorghe și Bojan Vasile sumele de 1.000 de euro respectiv 2.000 de euro, pentru ca în schimb să le faciliteze rudelor celor doi să promoveze proba scrisă.

La data de 23.10.2016, cu o zi înainte de susținerea testării scrise, inculpatul Popescu Ioan Doru a pus la dispoziția suspectului Chiorean Daniel Gheorghe și inculpatului Bojan Vasile cele două variante de răspuns aferente testului grilă pe care candidații Chiorean Felician Cornel și Bojan Raluca Delia l-au susținut la data de 24.10.2016 la sediul I.J.J. Cluj.

În urma susținerii testării scrise, cei doi candidați au luat nota maximă, fiind, de altfel, singurii care au obținut nota 10.00 și au fost în cele din urmă declarați admiși, promovând astfel concursul organizat pentru ocuparea celor două posturi vacante de subofițer administrativ în cadrul acestei unități.

Anterior, procurorii militari au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul plt. adj. Chiorean Daniel Gheorghe, militar jandarm în cadrul I.J.J. Cluj, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- dare de mită,

- complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

DNA informează că Daniel Gheorghe Chiorean a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică și pedeapsa aplicată, respectiv 1 an și 9 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani.

Totodată, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra unui autoturism ce aparține inculpatului col.(r) Popescu Ioan Doru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, procurorii militari au mai propus anularea concursului susținut de către candidații Felician Cornel Chiorean și Raluca Delia Bojan și desființarea tuturor înscrisurilor întocmite de către reprezentanții I.J.J. Cluj cu ocazia susținerii probei scrise de către cei doi candidați precum și a actelor administrative întocmite ulterior, ca urmare a promovării concursului respectiv.

În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție ai Direcției Generale Anticorupție.

Față de inculpatul plt. adj. șef Mihai Vasile Budelecan, oamenii legii au dispus soluția clasării, iar față de suspectul Felician-Cornel Chiorean  au dispus renunțarea la urmărire penală.

 

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?