Mesajul lui Mihail Gorbaciov către aliaţii Statelor Unite

 
Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov
FOTO: istoriculzilei.blogspot.com

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat, vineri, aliaţii Statelor Unite să nu devină "rampe de lansare a rachetelor americane", în contextul deciziei Administraţiei Donald Trump de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), informează cotidianul The New York Times.Mihail Gorbaciov a amintit că Tratatul INF şi seria de Tratate pentru Reducerea Armamentului Strategic (START) au facilitat diminuarea substanţială a numărului bombelor atomice ruse şi americane.

"Încă există prea multe arme nucleare în lume, dar arsenalele americane şi ruse reprezintă doar o parte din ceea ce erau în perioada Războiului Rece", a declarat Mihail Gorbaciov, într-un editorial publicat în cotidianul The New York Times.

"A fost anunţată o nouă cursă a înarmării. Tratatul INF nu este prima victimă a militarizării afacerilor mondiale. În anul 2002, Statele Unite s-au retras din Tratatul Antibalistic, anul acesta s-au retras din Acordul nuclear iranian. Cheltuielile militare au crescut până la niveluri astronomice şi continuă să crească", a notat Mihail Gorbaciov, care săptămâna trecută a catalogat drept "iresponsabilă" decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

"Ca pretext pentru retragerea din Tratatul INF, Statele Unite au invocat presupuse încălcări de către Rusia a prevederilor acordului", a subliniat Gorbaciov, amintind că Moscova a exprimat preocupări similare faţă de respectarea de către Washington a Tratatului, dar administraţiile americane au evitat discuţiile.

"Cu suficientă voinţă politică, toate problemele referitoare la respectarea actualelor tratate pot fi rezolvate. Dar, după cum am observat în ultimii doi ani, preşedintele SUA are în minte un alt scop. Este vorba de eliberarea Statelor Unite de toate obligaţiile, de toate constrângerile, nu doar în materie de arme nucleare. Practic, Statele Unite au asumat iniţiativa de a distruge întregul sistem de tratate şi acorduri internaţionale care au servit drept bază pentru menţinerea păcii şi securităţii după al II-lea Război Mondial", a apreciat fostul preşedinte al Uniunii Sovietice.

"Oare este prea târziu să revenim la dialog şi negocieri? Nu vreau să îmi pierd speranţa. Sper că Rusia va avea o poziţie fermă, dar echilibrată. Sper că aliaţii SUA vor decide, după o analiză serioasă, să refuze să devină rampe de lansare a rachetelor americane", a subliniat Mihail Gorbaciov, cerând acţiuni inclusiv din partea Consiliului de Securitate ONU.

Sursa: mediafax.roAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?