Mesajul Corinei Crețu de Centenar

 

Anul acesta România aniversează 100 de ani de la Marea Unire, un moment istoric pentru noi toți! În 1918, după încheierea primului Război Mondial, dorința poporului român de a avea un stat puternic și modern a devenit realitate. În urmă cu 100 de ani, toate provinciile istorice locuite preponderent de români au decis să devină un singur stat național. Unirea a fost proclamată pe 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, iar de atunci, țara noastră poartă numele România; iar noi, românii, sărbătorim în prima zi a iernii calendaristice Ziua Națională sau Ziua  Marii Uniri.

Entuziasmul acelei zile îl regăsim și astăzi, căci a fost un moment important ce a adus atât de multă bucurie și speranță în viețile românilor, a bunicilor și a străbunicilor noștri. Mulți ani mai târziu, în ianuarie 2007, România a devenit în mod oficial parte a familiei europene – Uniunea Europeană - împărtășind cu celelalte state membre valori precum libertatea, egalitatea și solidaritatea. Suntem parte a unui proiect politic unic: Uniunea Europeană, care, înainte de orice, a adus Europei 70 de ani de pace. 

Tocmai apartenența noastră la marea familie europeană ne garantează faptul că suntem liberi să circulăm oriunde în Europa, avem libertate de exprimare și de informare, libertatea de gândire, de conștiință și de religie, putem munci și studia oriunde în Uniunea Europeană. Toate acestea sunt drepturi și libertăți la care înaintașii noștri, cei care au înfăptuit Marea Unire, dar și noi, înainte de Revoluția din 1989, poate că nici nu îndrăzneam să sperăm.

În 2018, noi avem și ne bucurăm de toate aceste drepturi și cred că e bine să nu uităm că sunt valori indispensabile pentru demnitatea și prosperitatea noastră, a tuturor cetățenilor europeni, indiferent în ce țară ne aflăm.

Pentru mine, ca și Comisar European pentru Politica Regională, este o onoare și un privilegiu să fiu în slujba cetățenilor europeni, inclusiv a celor români. Această politică vine în sprijinul direct al tuturor regiunilor europene, ajutându-le să se dezvolte și contribuind semnificativ la reducerea disparităților dintre acestea. Cred cu tărie că politica de coeziune contribuie semnificativ la dezvoltarea țării noastre. În anul 2014, când am preluat mandatul de Comisar European pentru Politică Regională, rata de absorbție a fondurilor politicii de coeziune era în România de 48% dar, ca urmare a eforturilor pe care le-am depus, am reușit să încheiem perioada de programare 2007 – 2013 cu o rată de absorbție de 91%. Totodată, fondurile europene au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea economică a țării noastre. Sunt foarte multe exemple care vorbesc despre felul în care Politica de Coeziune a îmbunătățit viața de zi cu zi a românilor: în timpul perioadei de programare 2007-2013, aproximativ 15 000 de IMM-uri au primit sprijin financiar, 51 000 de noi locuri de muncă au fost create, peste 40 000 locuințe au fost reabilitate energetic, 2 500 de școli au fost conectate la internet de mare viteză, iar aproximativ 100 de spitale au fost renovate.

Nu există, așadar, nicio îndoială că decizia pe care România a luat-o în urmă cu 11 ani - și anume aceea de a deveni membru al Uniunii Europene -  a fost de departe cea mai bună decizie posibilă. Apartenența României la UE nu ar trebui niciodată pusă la îndoială. România trebuie să aibă un rol activ în redefinirea UE 27, din interiorul Uniunii Europene.

Iar anul viitor vine cu o mare oportunitate în acest sens, tocmai pentru că țara noastră va deține, pentru prima oară,  Președinția Consiliului Uniunii Europene, având ca motto „Coeziunea, o valoare comună europeană“. Iar acest mandat al României are loc într-un context cu totul special: în prima jumătate a anului viitor vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, iar ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană  - Brexit-ul – urmează să aibă loc tot primăvara viitoare. Așa cum spuneam, cred că este o provocare, dar și o oportunitate, în egală măsură, pentru ca țara noastră să contribuie activ la creionarea unui viitor mai bun Uniunii Europene, al cetățenilor europeni, ajutând la reconsolidarea încrederii în proiectul european.

Sunt sigură că România va profita din plin de perioada celor șase luni cât va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și va contribui la consolidarea proiectului european, pentru că ne dorim cu toții să avem o Uniune Europeană mai unită, mai puternică și mai solidară!

La mulţi ani, România! La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!

 

 Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?