Medicii de familie ies la atac, sistemul cardului de sănătate e în colaps

 
Card de sănătate
Card de sănătate
Card de sănătate

Medicii de familie îi cer ministrului Sorina Pintea să intervină de urgenţă, pentru că sistemul informatic al cardului de sănătate este în colaps şi din acest motiv mii de medici de familie care încearcă să-și facă datoria au ajuns la limita suportabilităţii.

Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează, se spune într-o scrisoare trimisă Sorinei Pintea de către Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Medicii de familie trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele completate pe timpul zilei, iar efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare.

Documentul trimis ministrului Sănătăţii oferă şi exemple concrete: documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în cel mult  72 de ore, dar au fost situaţii în care, pe o perioada de 3 zile, sistemul a funcționat adunat 2-3 ore.

Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă și dacă au noroc reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS.

În intervalul 10 mai - 10 iunie, medicii au făcut o monitorizare internă a sistemului, acordându-i note. "Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare", se spune în comunicatul medicilor de familie.

Documentul integral poate fi consultat AICIAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Deedee
11 Jun 21:54
Si sistemele informatice si emiterea cardurilor..aduc spaga lor! Eu nu stiu cat este de legala condiționarea serviciilor de asigurat de existenta unui card de sănătate cand certificarea se poate face cu un număr de asigurat! Dar..., cum sa nu se ferească hoții de...hoți? ?
Răspunde
0 0
Razvan
11 Jun 20:44
Cei mai slabi medici sunt cei ramasi la medicina de familie pentru ca nu au fost in stare sa invete sa faca o specializare ! Acum acest sistem ii impiedica sa isi ia spagile de la firmele de medicamente care iipreseaza sa bage pe gat romanilor tot felul de pseudomedicamente si suplimente alimentare. Si abureala asta este din cauza ca lor nu li s-a aplicat masura maririi salariilor precum celorlalti medici din cauza faptului ca ei sunt platiti in alt sistem
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?