Mecanismul extrem de complex prin care creierul nostru auto-corectează tot felul de lucruri

 

Majoritatea folosim funcția de „autocorect" a telefonului în momentul în care scriem mesaje, însă ceea ce nu știai este că și creierul tău are o funcție de „autocorect". Cum funcționează?

O echipă de cercetători de la de la Universitatea New York a realizat un studiu care arată că în momentul în care auzi sunete ambigue, creierul tău activează funcția de „autocorect" pentru a te ajuta să reinterpretezi ceea ce tocmai ai auzit mult mai ușor. De asemenea, studiul mai arată că creierul folosește informațiile colectate după detectarea unui sunet inițial.

„O persoană crede că aude, nu se potrivește întotdeauna cu semnalele care ajung la ureche", a declarat Laura Gwilliams, de la Universitatea New York. „Acest lucru se întâmplă datorită creierului care reevaluează interpretarea unui sunet (din timpul vorbirii), în momentul în care fiecare sunet ulterior este auzit, pentru a actualiza interpretările așa cum este necesar", mai spune Gwilliams.

Cercetătorii spun că, în mod remarcabil, auzul nostru poate fi afectat de un context care apare cu o secundă mai târziu, fără ca noi să fim conștienți de această modificare a percepției.

„Este destul de cunoscut faptul că percepția unui sunet din timpul vorbirii este determinată de contextul înconjurător – în funcție de celelalte cuvinte, propoziții și sunete. În multe cazuri, această informație contextuală este auzită mai târziu decât impulsul senzorial inițial", a mai explicat Gwilliams.

Fenomenul este unul des întâlnit în viața de zi cu zi – când vorbim, discursul pe care îl producem este adesea ambiguu, mai ales în cazul consoanelor care pot fi adesea confundate.

„Nu suntem conștienți de acest fenomen, deoarece creierul rezolvă în mod automat ambiguitatea pentru noi, iar în acest sens alege o interpretare, iar aceea este percepția pe care o auzim", au mai declarat oamenii de stiință.

SursaAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?