România, lovită dur de raportul MCV după "masacrul" din justiție al PSD-ALDE

 
O nouă misiune MCV în România, în plin scandal privind modificările din Justiție
O nouă misiune MCV în România, în plin scandal privind modificările din Justiție

Marți 13 pentru România. Pe lângă rezoluția din Parlamentul European, tot azi este publicat și cel mai dur raport MCV la adresa României din ultimii 12 ani. Avertisment extrem de dur pentru România de la Bruxelles! Marți, 13 noiembrie, la ora 15,30, Comisia Europeană face publice rapoartele MCV pentru România și Bulgaria.

Raportul prin care este evaluată starea justiției din România va fi unul foarte critic, mult mai dur decât cel adresat Bulgariei.

Raportul MCV, din care au apărut deja informații în presă, arată că sistemul judiciar din Bulgaria funcționează mai bine decât al nostru.

Practic, Comisia Europeană cere coaliției PSD-ALDE să oprească imediat implementarea legilor justiției și a codurilor penale și să relanseze procesul de numire a șefului DNA.

Un draft al raportului MCV ce va fi făcut public marți 13 noiembrie de Comisia Europeană arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României.

Executivul comunitar arată că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără:

– oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă
– stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală
– asumarea de către Parlament și Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislația din Justiție
– relansarea procesului de numire a șefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experiență în lupta anti-corupție
– Avizul CSM în procedura de revocare și numire procurorilor șefi să fie obligatoriu, și nu consultativ, cum este în acest moment

În plus, raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare în justiție (MCV) va stipula clar că România nu va scăpa de acest mecanism, așa cum își doresc reprezentanții PSD și ALDE.

În schimb, Raportul MCV va arăta că Bulgaria a implementat mult mai multe dintre recomandările Comisiei, dar nu e clar dacă va da Sofiei o perspectivă clară pentru ridicarea monitorizării.

De menționat că draftul raportului, consultat de G4Media.ro, poate suferi modificări de ultim moment înaintea publicării de săptămâna viitoare.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Comentarii existente

0 0
Statul Paralel
13 Nov 08:42
Si ce daca, p$d are controlul barlamentar ...
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?